Ellenzék: Szijjártó Péternek le kell mondania a külügyminiszteri pozícióról

A Direkt36 azt írja, a külügy 10 éve képtelen megakadályozni az oroszok információszerzését.
Cservenák Zoltán

2022. március 29. 13:20

Ellenzék: Szijjártó Péternek le kell mondania a külügyminiszteri pozícióról

Lemondásra szólították fel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az egységes ellenzék pártjai kedden, miután a Direkt36 oknyomozó cikkéből kiderül: az orosz titkosszolgálat tíz éve hozzáfér a legérzékenyebb magyar kormányzati információkhoz.

 

Az ellenzék azt követeli, hogy azonnali hatállyal utasítsák ki az orosz kémbankot Magyarországról, ami úgy működhet néhány száz méterre Orbán Viktor vagy Szijjártó Péter dolgozószobájától, hogy oda magyar hatóság nem teheti be a lábát.

 

 

Az Egységben Magyarországért tagjai azt írják közleményükben:

 

„A ma napvilágra került információk alapján az oroszok már nem a spájzban vannak, hanem a kormány dolgozószobáiban: az orosz titkosszolgálat évek óta gyakorlatilag korlátlan hozzáféréssel rendelkezik a Külügyminisztérium teljes informatikai rendszeréhez.
 

Ez nem történhetett volna meg, ha Orbán Viktor nem teszi orosz gyarmattá Magyarországot az elmúlt 12 évben – mindezt a „nem leszünk gyarmat” szlogen mögé bújva. Ez nem történhetett volna meg, ha Orbán Viktor a folyamatos szájkarate, a nem létező ellenségek elleni harc helyett valóban Magyarország érdekeinek védelmére törekszik.
 

Orbán Viktor tudatosan szolgáltatta ki Magyarországot Oroszországnak nemcsak egy hosszú távú gázszerződéssel, Paks 2 gigahitelével, hanem orosz kémek Budapestre telepítésével és a magyar kormány kibervédelmének szándékos leépítésével.
 

Orbán Viktor ezért gátolja most is az egységes európai fellépést Oroszországgal szemben, Szijjártó Péter pedig ezért kapott kitüntetést Putyin jobbkezétől, Szergej Lavrovtól.  
 

Az Egységben Magyarországért pártjai szerint Szijjártó Péternek le kell mondania a külügyminiszteri pozícióról. Nem állhat a Külügyminisztérium élén olyan ember, aki tudatosan kiszolgáltatta az országot orosz érdekeknek. Emellett Magyarországról azonnali hatállyal ki kell utasítani az orosz kémbankot, amely úgy működhet néhány száz méterre Orbán Viktor vagy Szijjártó Péter dolgozószobájától, hogy oda magyar hatóság nem teheti be a lábát. 

Magyarország védelmi képességének megerősítésében és az orosz befolyás visszaszorításában azonban a valódi megoldást a kormányváltás hozhat. Április 3-án erről is szavazunk: Putyin vagy Európa, Kelet vagy Nyugat, háború vagy béke.”