Ellenzék a demokrácia csúcsról: Szégyen, hogy Magyarország ma páriának számít, ezért nem hívták meg

Az ellenzéki pártok üdvözlik az amerikai elnök által életre hívott demokrácia csúcstalálkozót és szégyenletesnek tartják, hogy Magyarország ezen azért nem vehet részt, mert a nemzetközi közösség nem partnert, hanem a demokráciát fenyegető veszélyt lát az Orbán-kormányban.
Cservenák Zoltán

2021. december 09. 21:59

Ellenzék a demokrácia csúcsról: Szégyen, hogy Magyarország ma páriának számít, ezért nem hívták meg

A közös ellenzéki közleményben az is olvasható: a választások után felálló Márki-Zay-kormány partner lesz a demokratikus intézményrendszer megerősítésében Magyarországon.  

 

Azt írják, világszerte megrendült a demokráciába vetett hit, jobb- és baloldali szélsőséges pártok és vezetők csábítják az évtizedeken át a centrumpártokra szavazókat. Az is olvasható a kiadott anyagban, hogy 

 

„Hangos és türelmetlen kisebbségek próbálják megfélemlíteni és lejáratni a velük egyet nem értőket.”

 

Az ellenzék szerint egyre több az olyan ország, ahol ugyan megtartják a demokrácia külsőségeit, mégis tervszerűen és tudatosan rombolják a jogállamiságot, korlátozzák az alapvető szabadságjogokat, köztük a sajtószabadságot. Szerintük ilyen ország Magyarország is.  

 

Az ellenzék szerint szégyenletes, mégis érthető, hogy Magyarország nem kapott meghívást arra a virtuális csúcstalálkozóra, amit Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke hívott össze, hogy 111 ország vezetőjével tanácskozzanak a demokrácia megvédésének lehetőségeiről. A csúcstalálkozó résztvevői megvitatják a tekintélyelvű rendszerekkel szembeni hatékony fellépésnek, az emberi jogok védelmének és a korrupció visszaszorításának eszközeit.

 

A kormányzásra készülő magyarországi ellenzéki pártok indokoltnak és időszerűnek tartják a  Demokrácia Csúcstalálkozót. Álláspontunk szerint a világ demokráciainak és minden demokratának az a dolga, hogy felvegye a kesztyűt, kiálljon a történelem során a legjobbnak bizonyult politikai rendszer, a demokrácia megőrzése és terjesztése mellett. Elutasítjuk azt a téveszmét, hogy a liberális demokrácia modellje túlhaladott, hogy a jövő az emberi jogokat semmibe vevő tekintélyuralmi rendszereké. A demokraták, köztük a mi sokszínű közösségünk, készen állnak a demokráciákban ténylegesen jelentkező hibák kijavítására és azért dolgoznak, hogy helyreálljon az állampolgárok megrendült bizalma a demokráciában.

 

Szerintük nagyon erős üzenet az Orbán-kormány felé, hogy Biden elnök nem hívta meg Magyarország miniszterelnökét az eseményre. A felelősséget hazánk ilyen szintű leminősítéséért a jogállami normákat és a demokratikus elveket szisztematikusan megsértő Orbán-kormány viseli. 

 

„A mellőzés szégyenét azzal moshatjuk le hazánkról, ha a magyar választók támogatásával 2022 tavaszán, Márki-Zay Péter vezetésével leváltjuk az Orbán-rezsimet és visszafordulunk az útról, amely az antidemokratikus, illiberális állam megszilárdulásához vezet. Tudjuk, hogy küzdelmünkben számíthatunk a világ demokráciáinak támogatására és segíteni fogják azt az új magyar kormányt, amely helyreállítja hazánkban a demokratikus jogállamot” 

 

– olvasható a közleményben.

Címlapon

mutasd mind