Elkezdtük a világbajnokságot: Magyarország–Dél-Korea 35–27 (21–11)

Remek első félidő után már az első meccsen kicsit megpihent a magyar válogatott, ami 21–11-es első félidő után 14–16-os második félidőt produkált. A lényeg, hogy megvan az első győzelem Kristianstadban.
Cservenák Zoltán

2023. január 12. 20:44

Elkezdtük a világbajnokságot: Magyarország–Dél-Korea 35–27 (21–11)

Férfi kézlabda-világbajnokság, D-csoport, 1. forduló

Magyarország–Dél-Korea 35–27 (21–11)

Kristianstad,  2738 néző. V: Belkiri, Hamidi (algériaiak)

Magyarország: Mikler R. – P. Rodríguez 5, Ancsin G., Sipos A., Bánhidi 4, Szita 2, Lékai 7 (5). Csere: Székely M. (kapus), Bóka 3, Ilic Z. 1, Rosta M. 5, Bodó 3, Hanusz 1, Bujdosó 3, Ligetvári 1, Szöllősi Sz.. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez

Dél-Korea: Kim Dong Uk – Ha Min Ho 1, Kim Dzsin Jung 2, Kang Dzson Ku 5, Pak Szung 5, Li Hjon Szik 4 (2), Dzsang Dong Hjun 3 (1). Csere: Li Szong Min, Ku Csang Un, Dzso Te Hun, Li Jo Szeb 1, Kim Ki Min 1, Ha Te Jun 5 (1), Pak Jung Dzsun. Szövetségi kapitány: Rolando Freitas

Kiállítások: 16, ill. 6 perc

Hétméteresek: 7/5, ill. 4/4.

 

A csoport nehézségéről beszélt a Dél-Korea elleni meccs előtt Chema Rodríguez, a férfi válogatott szövetségi kapitánya. Az ázsiai csapat mellett a hatalmas fejlődést mutató Portugália és Izland van a négyesünkben, amit meg kell nyerni a középdöntőbe jutáshoz, ahol aztán a C-csoportból szinte biztos, hogy Brazília és a házigazda Svédország érkezik majd ellenfélnek.

 

Jól indult a meccs a magyar válogatottnak, Mikler rögtön lábbal védett Kim lövésénél, de utána Bánhidi kihagyott egy hetest, igaz a kipattanóból gólt lőtt a szegedi beállós. Ancsint már a 2. percben elvesztette a csapat, megsérült. Vu betalált a túloldalon, de jött Bánhidi a második góljával, így vezettünk. Nem ragadtak be az elején a mieink, sőt, Szita hatalmas bombájával a 7. percben már 5–2 volt nekünk. Az Ancsin helyére beállt Ilics meglőtte első gólját a válogatottban, de a dél-koreaiak nem adták fel, a 12. percben Dzsang Dong Hjun találatával 6–5-re felzárkóztak. Ekkor is meg tudtak újulni a magyarok: Rosta és Bóka góljaival 9–6 lett ide.

 

Szita lőtte a 10. gólunkat a 15. percben, kapust is cserélt Dél-Korea. Nagyon beindultak a mieink. A 17. percben 12–7-nél jött az ázsiaiak időkérése. A játék képe ezután sem változott, a magyarok sorra lőtték a gólokat, igaz a heteseket nem tudták értékesíteni, de a kipattanókból rendre betaláltak Bánhidiék. Dél-Koreának 16–10-nél a 25. percben volt egy kis reménye a felzárkózásra, de ami ezután jött, az minden koreai reményt széttépett. Ráadásul Ancsin visszatérhetett a pályára, többnyire védekezni.

 

Nagyjából 6 perc alatt 5 gólt lőttek a magyarok, ebből 3-at Bánhidi, akit Rostával együtt nem tudtak tartani az ázsiai védők, így a félidő végén 21–11 volt az állás. Bánhidi 4, Rosta 5 gólt lőtt az első félidőben.

 

A fordulás után tovább hengereltek a mieink, a 33. percben már 24–12 volt ide, de ezután Dél-Korea megkezdte a felzárkózást, Ancsin több helyzetet kihagyott, Szitát és Ligetvárit is kiállították. Ennek eredményeként a 41. percben Ha Te Hjun góljával 25–17-re zárkózott Dél-Korea. A dolog odáig fajult, hogy Chema Rodríguez a 43. percben időt kért 25–18-nál. 6–1-es futást produkáltak az ázsiaiak, meg kellett törni a lendületüket.

 

A hátralévő 17 percben a mieink újra felvették a fonalat, Dél-Korea megpróbált zárkózni, de csak villámgyors gólváltásokra voltak jók, a védekezésük nem javult. Igaz, a mieink sem fektettek sok energiát a védekezésbe, csak arra figyeltek, hogy meglegyenek a gólok. Meglettek, 35-27 lett a vége, magabiztos magyar győzelem.

 

Chema Rodríguez: Szinte tökéletes első félidőt produkált a csapat

„Nagyon jó első félidőt produkáltunk, kimondottan jól összpontosítottunk, remekül védekeztünk, több gólunk is volt gyors indításból, és a támadójátékunkkal is elégedett voltam” 

 

– nyilatkozta a lefújás után a spanyol edző. A magyar válogatott 21–11-re vezetett harminc percet követően, győzelmével pedig nagy lépést tett a középdöntőbe jutás felé.
 

Chema Rodríguez hozzátette, a második felvonásban már nem jöttek a gyors gólok, a dél-koreaiak nyitott védekezésre váltottak, és azt fegyelmezettebben csinálták, ráadásul a kapusuk egyre jobban védett. Meglátása szerint a magyaroknak bizonyos időszakokban voltak problémáik, ekkor nem találtak a hálóba, és talán a koncentrációjuk sem volt olyan, mint korábban.
 

„Nagyon boldog vagyok! Nem volt könnyebb meccs, mint gondoltam, hiszen egy torna első mérkőzése soha nem könnyű. Nem volt egyszerű feladat megoldani a védekezést a megszokottnál alacsonyabb és rendkívül gyors ellenféllel szemben, de az első félidőben ez kiválóan sikerült, a másodikban viszont több problémánk volt ezzel.”


A magyar csapat – aminek a célja a legjobb hét közé jutás – szombaton 20 óra 30-tól Izlanddal, hétfőn 20 óra 30-tól pedig Portugáliával játszik. A középdöntőbe az első három helyezett jut.