Elkezdtek megágyazni az új parlamentnek: először ültek össze egyeztetni a pártok az alakuló ülés előtt, a Fidesz rögtön ultimátumokkal kezdett

Kétharmad-egyharmados parlamenti arányokra tettek javaslatot a kormánypártok a parlament megalakulását előkészítő tárgyalásokon az ellenzéknek.
Garai Szakács László

2022. április 25. 18:46

Elkezdtek megágyazni az új
parlamentnek: először ültek össze egyeztetni a pártok az alakuló
ülés előtt, a Fidesz rögtön ultimátumokkal kezdett

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője beszámolt arról a diktátumról, hogy továbbra is hat alelnöke lesz az Országgyűlésnek – közülük egy a törvényalkotásért felelős –, amelyből kettőt tölthetne be a két ellenzéki lista egy-egy tagja, és ahogy a megelőző ciklusban is, tizenöt bizottságot alakítanának. 

 

A bizottságok elnevezései sem változnak, és továbbra is tízet vezet majd kormánypárti elnök, ahogy a bizottsági alelnökök aránya is változatlan marad, húszat tölthet be ellenzéki, míg negyvenet kormánypárti politikus. Az öt ellenzéki vezetésű bizottság közé sorolta a nemzetbiztonsági, a fenntartható fejlődés, a költségvetési, a népjóléti és a vállalkozásfejlesztési bizottságot. Elmondta, az ellenzék hét parlamenti jegyzői helyet is kap.

 

Kocsis Máté arról is beszámolt, hogy a parlamenti eskütétel időpontja fix, aki nem vesz részt azon, az elnök és a házbizottság által meghatározott új időpontban teheti le esküjét, vagyis nem az érintett képviselő dönthet annak időpontjáról. A fideszes politikus kijelentette: a legfőbb népképviseleti szerv megalakulása méltóságteljes, ünnepélyes pillanat. Aki azon nem vesz részt, az nemcsak képviselő nem lesz, de nem is választható meg egy tisztségre. Azt is kijelentette már az alakuló ülésen megzsarolják az ellenzékieket: „a kormánypártok a viszonosság elvét alkalmazzák” majd, így ha egy frakció nem szavazza a kormánypárti tisztségviselőket, a kormánypártiak sem fogják megszavazni az érintett frakció tisztségviselőit.

 

Rendkívül rossz hangulatú, elsősorban politikai vitának nevezték az ülésen elhangzottakat a Mi Hazánk Mozgalmat képviselő résztvevők. Toroczkai László pártelnök elmondta, vita azon bontakozott ki, „hogyan tekintsünk a pártokra”, hiszen az ellenzéki összefogás egyes szereplői önállóan nem tudtak volna a parlamentbe jutni. Amikor a parlamenti tisztségek elosztásáról kérdezték, jelezte, pártjához a vállalkozásfejlesztési és a mezőgazdasággal foglalkozó bizottság vezetése állna közel. Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese hozzátette: szeretnék, ha pártjuk delegálná a nemzetbiztonsági bizottság elnökét, mert nem akarják, hogy „egy globalista lista képviselője” töltse be „a magyar nemzet szempontjából ennyire meghatározó” tisztséget.

 

A megbeszélés többi résztvevője nem tartott sajtótájékoztatót.

 

Viszont Fekete-Győr András nyílt levelet írt Kocsis Máténak, ezt a fideszes frakcióvezető körülbelül abban a kocsis mátéi stílusban értékelte, ahogy minden mást szokott. A nyílt levél itt elolvasható:

 

 

A Momentum egyúttal egy másik, Donáth Anna elnökhöz köthető posztban arról is írt, hogyan szeretnének az előttük álló parlamenti ciklusban politizálni.

 

 

Az MSZP, a Jobbik, a Párbeszéd, az LMP és a Demokratikus Koalíció sem foglalkozott a Facebook-oldalán az alakuló üléssel.

 

A tárgyalásokat szerdán folytatják.

 

(MTI)

Címlapon

mutasd mind