Elkezdték felszerelni a Kárász utcai napvitorlák tartóelemeit: tizennyolc menetes szálat fúrnak be két épületbe

Legalább 300 kilónyi terhelést kell kibírnia minden „csavarnak”. A teszt után jöhet a sordonyozás, közben a varrodában készre gyártják a napvitorlákat.
Elkezdték felszerelni a Kárász utcai
napvitorlák tartóelemeit: tizennyolc menetes szálat fúrnak be két
épületbe

M16-os, 35 centiméter hosszú menetes szálak tartják majd a Kárász utca közel kétszáz négyzetméter nagyságú napvitorláit. A napvitorlákat már tavaly fel akarták szerelni, csak a koronavírus-járvány ezt is megakadályozta, a vitorlák anyagából hiány volt, nem volt aki legyártsa ezeket a speciális szöveteket.

 

Cseh Károly, Roll-Lamell Kft. ügyvezetője, a beruházás kivitelezője arról beszélt a helyszínen, hogy legkésőbb kedden befejezik a menetes szálak felfúrását. Mindegyik szálat beleragasztják a menetbe, majd mindegyiket terheléses próbának vetik alá. Legalább 300 kilogrammot el kell bírnia mindegyik „csavarnak”. A héten szeretnék beszőni a sodronyokkal az utcát. Ezután kezdhet érdemben dolgozni a varroda, leszabják, leringlizik, konfekcionálják a ponyvákat. Április elejére biztosan készen lesznek, de lehet, hogy már március közepén, végén úgy feszül majd a helyén a ponyva, ahogy azt Cseh Károlyék javasolták.

 

 

– A tervezés stádiumában csináltunk egy próbaponyvát, javasoltunk egy feszítési módot, amit elfogadtak a statikusok. Egy szorítókötést alkalmazunk, rozsdamentes acélelemek szorítják le a ponyvát, hogy a nagy szélben is biztonságos legyen – mondta Cseh Károly.

 

– Ha a szegedieknek tetszik ez a megoldás, akkor folytatni fogjuk a napvitorlák felhelyezését – mondta Mihálik Edvin, Zöld város programért felelős tanácsnok. Mihálik azt is megjegyezte, a napvitorlák télen nem lesznek kinn, tavasszal fogják felszerelni azokat, és ősszel mindig be is szedik. – Bízom abban, hogy az előzetes számításoknak megfelelően beválik, és sokkal hűvösebb lesz ezen a szakaszon a Kárász utcán. Az Európa Nostra-díjas sétálóutcánkat befásítani nem tudjuk, ez az egyetlen megoldás, amivel csökkenteni tudjuk valamelyest a nyári hőséget.