Elkezdődtek a tavaszi munkák a város zöldterületein

Egy kis traktor zaja verte fel az Erzsébet Liget csendjét péntek reggel. Ez is azt jelzi, hogy a környezetgazdálkodás munkatársai, a jó időnek köszönhetően, elkezdték a város közterületein a tavaszi munkákat.
Vass Imre

2022. március 25. 14:56

Elkezdődtek
a tavaszi munkák a város zöldterületein

Elsőként a nagyobb füves területeken a pázsit szellőztetését végzik, erre egy speciális gyepboronát használnak. 

 

Makrai László, a cég igazgatója elmondta, a fűnyírás megkezdése előtt szükséges a gyepek szellőztetését elvégezni. Ez nem csak ilyen nagy területeken, hanem az otthoni füves udvarokon is fontos feladat, mivel az elmúlt év nyesedékei, valamint a moha összeáll és elzárja a töveket a nedvességtől, alattuk pedig megtelepedhetnek a gombák. Ennek következtében pedig kipusztulhat a fű. 

 

A munkára emellett azért is szükség van, mert ilyenkor a vakondtúrásokat is elegyengetik, mert azok akadályoznák a fűnyírók munkáját. Ezt a munkát a város nagyobb zöldterületein végzik, körülbelül 55 hektáron, és közel három hétig tart. Mivel az időjárás kedvező, a fű növekedése is megindult. Ezért a pázsitszellőztetés után azonnal átszerelik a gépeket, alkalmassá teszik őket a fűnyírásra és azt a munkát is elkezdik, ami szeptember végéig tart majd.

 

Május elején kezdi majd el a cég a város közterületeinek virágosítását. A palántákat már januárban megrendelték, azok a kertészetekben növekednek, erősödnek. Amint a fagyos időszakok véget érnek, elkezdődik a kiültetésük – mondta Makrai László.

 

Az igazgató azt is elmondta, hogy jelentős problémát jelent számukra a szárazság, a talajvíz nagyon alacsonyan van és már most locsolni kell a kint lévő növényeket. A legtöbb helyre lajtoskocsival tudják csak eljuttatni a vizet. Mivel több ezer fát, bokrot és növényt kell gondozniuk egy újabb lajtoskocsikat is beszereztek, hogy mindenhol tudjanak locsolni.

Címlapon

mutasd mind