Elkezdődött Szeged új oázisának építése a Vértónál: 653 millió forintból kizöldül a városrész

Az elmúlt évek egyik legnagyobb zöldterület-rehabilitációja kezdődött el ma Rókuson. A Vértó körüli több ezer négyzetméteres zöldterületet igazi oázissá varázsolják a következő egy évben.

2021. május 06. 06:20

Uniós forrásból és az önkormányzat önerejéből az elmúlt időszakban 4 milliárd 600 millió forintot költhetett Szeged a városi közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítására.

– A Zöld város programban az elmúlt években megfiatalodott az újszegedi liget, Odessza, Belső-Tarján, a Stefánia, a Móra park és a Roosevelt tér, most a Vértó és környékén a sor.

– mondta ma délben a helyszínen Szabó Sándor országgyűlési képviselő abból az alkalomból, hogy a város átadta a munkaterületet a Harmath és Társai Kft. munkatársainak, akik a következő egy évben 653 millió forintnyi uniós forrásból igazi oázissá varázsolják majd a tó partját.

A tavaly elkészült futókör hamarosan közvilágítást kap

A terület fejlesztése nem most kezdődött el. Tavaly ősszel ezer méter hosszú, 120 centiméter széles, rekortán borítású futópályával gazdagodott városrész. A Vértó körüli, biztonságos sportolásra alkalmas fejlesztést az önkormányzat és a kormány közösen finanszírozta. A most induló beruházás során elkészül a pálya közvilágítása is.

A következő egy évben a felújítással érintett területen 3894 négyzetméteren végeznek tereprendezést, ennek részeként kivágnak 125 fát, de 216-ot ültetnek helyettük, így közel százzal nő majd a területen lévő fák száma. Ezen kívül elültetnek 7679 cserjét, illetve évelőt. A tereprendezés részeként 70 padot, 7 asztalt, 18 hulladékgyűjtőt, 57 kerékpártámaszt, 3 ivókutat és 14 kandelábert is kihelyeznek.

– A munkák a beteg fák kivágásával kezdődnek. Megnyugtatok mindenkit, csak a szakemberek által megvizsgált és kivágásra ítélt fákat távolítják el, hogy biztonságosabb legyen a jövőben a területen pihenni, de újakat is ültetnek – mondta el Kozma József, a városrész önkormányzati képviselője, aki ismertette a közterület-megújítás részleteit.

Fitneszpark, röplabdapálya, tűzrakóhely és kutyás ügyességi pálya is épül a tó partján

A Rókusi körút és a Vértói út találkozásánál egy központi pihenőteret alakítanak ki, ahonnan jó kilátás nyílik a tóra. Padok, puffok, „heverésző dombok” és ivókút is biztosítják majd a kényelmet. A körúttól és a Vértói úttól cserjékkel választják el a területet, hogy csillapítsák a járműforgalom hatását.

A tó nyugati partján ügyességi pályát építenek ki kutyák számára. Az északnyugati parton, a Vértói út és az Ipoly sor találkozásánál homokos röplabdapályát hoznak létre. Mellette, az északi parton, a tó és az Ipoly sor közötti részen fitnesz eszközök állnak majd a sportolni vágyók rendelkezésére. Végül piknikasztalokat helyeznek ki és két, bográcsozásra használható tűzrakó helyet is kialakítanak az északi parton.

A tó körül másfél méter széles, akadálymentes, térkövekből kirakott sétány épül, ahová padokat is kihelyeznek.

Egy ötszögletű hintáról nevezik el a városrész új látványosságát, az oxigén pihenőparkot

A Vértó szomszédságában, a Garam utca és az Ipoly sor által határolt zöldterületen oxigén pihenőparkot alakítanak ki. Névadója egy különleges, oxigénmolekulát mintázó, ötszögletű hinta, amit egyszerre öten is használhatnak. A játszótéren lesz még trambulin és megmászható dombocskák is. A szülők számára pedig padokat helyeznek ki. A játszóteret fa- és cserjesávval választják el a parkolóhelyektől.

A park északnyugati sarkában tölgyfaligetet telepítenek, közepén tisztással, ahol nyújtó eszközök, hintahálók és piknikasztalok várják majd a mozgásra, pihenésre vágyókat.

Kispiac épül, bővül a közösségi kert és rovarhotel is lesz

Az Ortutay és a Gyöngyvirág utca sarkán lévő zöldterületen egy kispiacot alakítanak ki, ahol a környékbeli kistermelők rendszeresen árulhatják majd portékáikat. A piacot sövénnyel választják el a parkolótól.

Egyre népszerűbb a Lomnici utcában kialakított közösségi kert, ezért szükségessé vált a fejlesztése, bővítése. A kertben a tervek szerint 36, egyenként 7 négyzetméteres parcellát alakítanak ki. A már meglévő komposztáló mellé pedig egy másikat is építenek.

Tankertet is létre hoznak, ahol majd a Bonifert Domonkos Általános Iskolába és a Makkosházi Óvodába járó gyerekek kertészkedhetnek. A rovarhotel és a madáritató segítségével pedig közvetlen közelről megismerhetik az ezeket használó élőlényeket.

A munkákat a fák kivágásával ma kezdte el a közbeszerzés nyertese, a Harmath és Társai Kft. A cég ügyvezető igazgatója, Tóth Attila elmondta a beteg fák kivágása után elbontják a kopott betonjárdákat, felszedik a régi utcabútorokat és csak ezután kezdődhet az építés.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a futókört napközben kisebb korlátozásokkal a munkák teljes ideje alatt használhatják majd az itt élők, reggel és este pedig teljesen szabad lesz a pálya.

A munkák a tervek szerint 2022. második negyedévében fejeződnek be.

rag