Elkezdődött a zöld hulladékok szervezett szállítása

Első alkalommal Sziksóson és Subasa városrészben szállították el a zöld hulladék gyűjtésére szolgáló barna kukát. Ezen a területen az edényeket már március végén kiosztották, keddtől pedig kéthetente fogják üríteni azokat. Az önkormányzat egy uniós pályázatnak köszönhetően, 300 millió forintból majdnem 27 ezer kukát osztott ki ingyenesen a szegedieknek.
Vass Imre

2022. május 31. 14:35

Elkezdődött a zöld hulladékok
szervezett szállítása

Kedden reggel szinte minden ház elé kitették a zöldhulladékkal teli edényeket Subasa és Sziksós városrészen: Szegeden itt szállították el először a gallyakból, fűből, és növényi eredetű hulladékból keletkezett, szelektív gyűjtött szemetet; ez a helyi szelektív hulladékgyűjtés újabb állomása. 

 

Az önkormányzat összesen 26 ezer 852 barna kukát osztott ki városszerte március vége óta, ez az akció több mint 67 ezer lakost érint.

 

Mihálik Edvin, Zöld Város programért felelős tanácsnok elmondta, a cél az, hogy évente közel kétezer tonna zöld hulladékot gyűjtsenek össze, amiből így komposzt készülhet, amit Szeged zöld területeinek ápolásához, gondozásához fognak felhasználni.

 

Az edényeket minden második héten fogják elszállítani, de nem egyszerre a műanyag hulladékokat gyűjtő sárga kukákkal. A zöldhulladékot egy hetes eltolással, a kommunális szeméttel egy napon, de külön kukásautóba gyűjtik össze. 

 

Makrai László, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a barna kukákba semmi mást nem szabad beletenni, csak a zöld hulladékot és azt sem szabad összekötni, bálázni. Amennyiben bármilyen idegen anyag kerül bele, például ételmaradék, műanyag, akkor azt már nem lehet komposztálni, mivel nincs lehetőség a zöld hulladék válogatására. 

 

Makrai László azt is hozzátette, hogy a többi kertvárosi rész lakosai értesítést fognak kapni arról, hogy náluk pontosan mikor kezdik meg a zöldhulladék elszállítását.

 

A Subasa és Sziksós városrészében lakók hasznos kezdeményezésnek tartják a zöldhulladék elszállítását. Viszont néhányan úgy gondolják, főleg a nyár közeledtével, a 120 literes kukák két hétre nem biztos, hogy elegendők lesznek. Azonban a sűrűbb ürítésre még nincs mód, mivel az összegyűjtést végző cégnek nincs rá kapacitása. 

 

Nemcsak a kertesházak, hanem a kisebb társasházak is kaphatnak ilyen barna kukát, de csak négy lakás alatt. Nekik azonban ezt külön igényleniük kell.