Elkezdődött a Kálvária sugárúti idősek otthonának felújítása

Az idősek nappali ellátása után újabb jelentős fejlesztése indult el az idősek ellátásának területén Szegeden. Elkezdődött a Kálvária sugárúti Idősotthon több mint másfél milliárd forintos energetikai felújítása, amelyhez az önkormányzat 527 millió forintot saját forrásból biztosít
Vass Imre

2022. június 01. 14:38

Elkezdődött a Kálvária sugárúti idősek otthonának felújítása

Először a Kálvária sugárút 45. szám alatti, még a II. világháború előtt épült épületben indult el a munka. A legfelsőbb szinten már dolgoznak, bontanak. Kívül pedig az állványzatot építik.

 

Csúcs Áron, a Szegedi Kistérség és Gazdaságfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, jelenleg közel 250 lakója van a két intézménynek. Őket nem tudják kiköltöztetni, hisz nincs olyan csereingatlan, amely megfelelne a szigorú előírásoknak. Ezért majd szintenként végzik el a felújítást, a többi helyen maradnak a lakók. 

 

A kivitelezést végző szegedi SZI-KI ÉP Kft. mindent megtesz annak érdekében, hogy lehetőleg minél kevésbé zavarják a lakókat. A cég ügyvezetője, Ábrahám Türes Róbert elmondta, igazodnak a körülményekhez és arra törekszenek minél kisebb zajjal végezzék munkájukat. Ennek érdekében külső teherliftet építettek, az anyagok és a sitt szállítására, törmelékcsúzdát állítottak fel és a lehető legmodernebb gépekkel dolgoznak. 

 

Az önkormányzat 1 milliárd 131 millió forint európai uniós támogatást nyert el a két épület energetikai korszerűsítésére, amelyhez saját forrásból további 527 millió forintot biztosít.

 

 

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester kiemelte, a korszerűsítés elsősorban az épületek energiafelhasználási hatékonyságának javítását szolgálja, hogy csökkenjenek az üzemeltetési költségek. A munkálatok során szigetelik a külső homlokzatot, kicserélik a nyílászárókat, hőszigetelik a tetőt. Emellett megújul a két épület fűtési rendszere, az udvaron található, eddig két épületet ellátó központi kazánház a jövőben raktárként funkcionál majd. Az épületek fűtési rendszere a jövőben elkülönül, a tetőkre pedig napelemeket kerülnek. Korszerűsítik az elektromos és a világítási rendszereket, akadálymentesítik az épületet, valamint udvari ivóvíz- és szennyvízhálózat cseréje is megtörténik.

 

Az alpolgármester hozzátette, a felújítás két ütemben valósul meg, először a Kálvária sugárút 45. szám alatti épületben kezdett el dolgozni a kivitelező, egy hónap múlva pedig a másik épületben is megindul a munka. 

 

A fejlesztéseknek köszönhetően a két épület rezsije közel tizedére csökkenhet majd. A munkálatokkal várhatóan a jövő év nyarára végez a kivitelező.