Elkészült Szeged legújabb oázisa a Vértó körül: családi nappal avatták fel a városrész lakói

Az elmúlt évek egyik legnagyobb zöldterület-rehabilitációja fejeződött be Rókuson. A Vértó körüli több ezer négyzetméteres zöldterületet 653 millió forintból igazi oázissá varázsolták az elmúlt hónapokban. A tó partján többek között futópályát, fitneszparkot, röpladba- és kutyás ügyességi pályát, valamint rovarhotelt is kialakítottak. Szeged új oázisát vasárnap délelőtt adta át a városrészben élőknek Botka László polgármester és Szabó Sándor országgyűlési képviselő.
Rafai Gábor

2022. március 27. 14:09

Elkészült Szeged
legújabb oázisa a Vértó körül: családi nappal avatták fel a városrész lakói

– Három év alatt a szegedi önkormányzat 5 milliárd 300 millió forintot fordított a város zöldterületeinek megújítására.  A Zöld város program keretében az elmúlt években megfiatalodott az újszegedi liget, Odessza, Belső-Tarján, a Stefánia, a Móra park és a Roosevelt tér, most pedig a Vértó és környéke – mondta Botka László polgármester, 

 

aki hozzá tette, ennek az összegnek a nagyobb részét, 4 milliárd 300 millió forintot az európai unió biztosította.

 

Szabó Sándor országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az utóbbi évtized legnagyobb fejlesztése valósult meg most Makkosházán. Nemcsak a Vértó és környéke, hanem a lakótelep többi része is érintett volt a klímabarát, családbarát fejlesztésekben.

 

– Az elmúlt években a városrészben 2 milliárd 200 millió forintnyi fejlesztés valósult meg. A Vértó mellett, két óvoda, egy iskola és egy bölcsőde is megújult – mondta el Szabó Sándor.

 

A városrész önkormányzati képviselője, Kozma József kiemelte, a projektben több mint 20 ezer négyzetméternyi területet rendeztek, 231 fát ültettek, valamint 8979 cserjét és évelőt telepítettek.

 

 

– Egy gyönyörű új zöldterületet kapott ez a városész, ha vigyázunk rá, két-három év múlva, ha a fák megnőnek, ez lesz a város egyik legszebb oázisa – mondta a képviselő.

 

A Zöld város program keretében a terület fejlesztése már korábban elkezdődött. 2020 őszén egy ezer méter hosszú, 120 centiméter széles, rekortán borítású futópályával gazdagodott városrész. Az újabb fejlesztés során pedig most elkészül a pálya közvilágítása is.

 

A Rókusi körút és a Vértói út találkozásánál pihenőteret alakítottak ki, padokkal, ivókúttal, kerékpártámaszokkal. Az úttól cserjékkel választották el a területet. 

 

A tó nyugati partján kutyás ügyességi pályát építettek ki. A Vértói út és az Ipoly sor találkozásánál homokos röplabdapályát hoztak létre. Mellette, a tó és az Ipoly sor közötti részen fitneszeszközök állnak rendelkezésre. A közelben piknikasztalokat helyeztek el. 

 

 

A tó körül másfél méter széles, akadálymentes, térkövekből kirakott sétány épült. A sétány mentén több helyre tettek padokat, kilátással a tóra.

 

A közelben, a Garam utca és az Ipoly sor által határolt zöldterületen alakították ki az Oxigén teret. Névadója egy különleges, oxigén molekulát mintázó, ötszögletű hinta, amelyet egyszerre öten is használhatnak. Az új téren található még trambulin és megmászható dombocskák is. A szülők számára padokat helyeztek ki. 

 

A park északnyugati sarkában tölgyfaligetet alakítottak ki, közepén tisztással, ahol nyújtóeszközök, hintahálók és piknikasztalok várják a mozgásra, pihenésre vágyókat.

 

Az Ortutay utcai Bonifert Domonkos Általános Iskola előtt reprezentatív teret alakítottak ki, a két oldalán parkolókkal és zöldsávokkal.

 

 

Az Ortutay és a Gyöngyvirág utca sarkán – a helyi igényeket kiszolgálva – kispiacot hoztak létre. Az árusoknak árnyékolókkal ellátott asztalokat helyeztek ki és a burkolatot is rendbe hozták. A beruházás része volt a zöldterület rendezése is: a piacot sövénnyel választották el a parkolótól és fákat ültettek.

 

Egy fontos lakossági kezdeményezés, a Lomnici utcában kialakított közösségi kert fejlesztése, bővítése is megtörtént. A kertben több parcellát hoztak létre. 

 

A területen tankertet is kialakítottak, ahol a Bonifert Domonkos Általános Iskolába és a Makkosházi Óvodába járó gyerekek kertészkedhetnek. A rovarhotel és a madáritató segítségével pedig közvetlen közelről megismerhetik az ezeket használó élőlényeket.