Elkészült Magyarország legjobb gördeszkás paradicsoma az újszegedi Erzsébet-ligetben

Az extrém sport szerelmesei egy 650 négyzetméteres pályát vehettek birtokba csütörtökön délután. Az újszegedi skate-park városi és kormányzati összefogással, 85 millió forintból újult meg, lett Magyarország legkorszerűbb és legszebb görparkja. A versenyzésre is alkalmas pálya tervezésébe a szegedi görkorisokat is bevonták.
Rafai Gábor

2022. február 10. 17:55

Elkészült Magyarország legjobb gördeszkás paradicsoma
az újszegedi Erzsébet-ligetben

– Ez ma az ország legkorszerűbb görparkja, ezután nem kell a szegedi versenyzőknek Budapestre menni, a fővárosiak jöhetnek ide – mondta Takács-Kiss Márta, Magyar Országos Görkorcsolya és Gördeszka Szövetség elnökségi tagja. Azt is elárulta, tavasszal a hazai gördeszkaversenyek nyitó fordulóját már ezen a pályán fogják megtartani.

 

– Az célunk, hogy Szeged legyen a legegészségesebb és legzöldebb magyar város. Ennek jegyében készült el ez a sportlétesítmény is, amelyen valóban meglátszik, hogy szakemberek építették szívvel-lélekkel – mondta Mihálik Edvin, a város zöldtanácsnoka, utalva arra, hogy olyan hozzáértő fiatal szakemberek közreműködésével készült el a létesítmény, akik maguk is ezt a sportot űzik.

 

Mihálik Edvin: célunk, hogy Szeged legyen a legegészségesebb és legzöldebb magyar város.

 

A szegedi önkormányzat bruttó 55 millió forint önerőt, a központi költségvetés pedig 30 millió forintot fordított az új létesítményre az Aktív Magyarország Programban. Ezzel a közös fejlesztéssel egészült ki a három éve lezárult liget projekt, amely szervesen illeszkedett Szeged Zöld Város Programjába.

 

– A kormánynak az a célja, hogy 2030-ra Magyarország a legélhetőbb ország legyen. Fontosnak tartjuk, hogy az itt élők aktívan, egészségesen töltsék el a szabadidejüket, hiszen a kutatások szerint heti két és fél óra aktív mozgás több mint négy évvel hosszabbítja meg az egészségben eltöltött éveket. Ahhoz, hogy a fiatalokat is rávegyük arra, hogy felálljanak a számítógép mellől és sportoljanak, ilyen versenyképes időtöltést és korszerű létesítményt kell kínálnunk, mint ez a pálya – mondta Révész Máriusz. 

 

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos beszélt arról is, hogy Szeged mellett a fővárosban négy helyszínen, valamint Baján, Debrecenben, Győrben, Hajdúböszörményben és Komlón épülnek a program keretében görparkok, de Szeged az első, amelyik már el is készült.

 

Révész Máriusz: fontos, hogy az itt élők aktívan, egészségesen töltsék el a szabadidejüket

 

– Később bringaparkokra és műanyag sípályákra is szeretnénk pályázatot kiírni. Biztatom a szegedieket, vegyenek részt azokon is – mondta a kormánybiztos.

 

Az átadón megtudtuk, a szegedi pálya alapterülete 650 négyzetméter. Két jól elkülöníthető részből áll: az egyiken az utcai elemek, korlátok, szegélyek vannak többségben, a másiknál a parkos, medencés jellegű idomok jellemzők. A szabványos pályákon gyakorolni és sportrendezvényeket tartani is lehet utcai, park, illetve all-terrain kategóriában. 

 

A pályaszerkezet is különleges, 15 centiméteres vasbeton, illetve 15 centiméteres homok-kavics-bazaltzúzalék felhasználásával készült. 

 

 

A rolleresek által korábban használt elemeket, amelyeket a görpark helyéről elbontottak, felújítás után másutt állítják fel. Az önkormányzat térítésmentesen átadja azokat a sportolóknak és segít a megfelelő hely megtalálásában is. 

 

– Hatalmas fejlődés ez a pálya. A régi már balesetveszélyes volt az illesztéseknél, és nem is volt igazán megfelelően kialakítva ehhez a sporthoz – mondta Szenteczki Dániel, a 2022-es Magyar Gördeszka Válogatott szegedi tagja.

 

A Zöld Város Program folytatódik, hamarosan elkészül a Vértó és környékének rekonstrukciója, nyárra az Oskola utca, a Stefánia és a Belvárosi hídfő rekonstrukciója is, majd elkezdődik a Lechner tér felújítása.