Elítéltetné az Országgyűléssel a törökök szíriai agresszióját a DK

A Demokratikus Koalíció országgyűlési határozati javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a magyar parlament ítélje el a török agressziót Szíriában – közölte Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese.

2019. október 16. 18:13

Elítéltetné az Országgyűléssel a törökök szíriai agresszióját a DK

A határozati javaslat szerint a parlament elítélné a „török vérontást”, felszólítaná Törökországot a támadás azonnali leállítására, és kiállna az ártatlanul legyilkolt és üldözött civilekért, valamint Európa biztonságáért.

 A DK azért tartja fontosnak, hogy határozati javaslatot nyújtsanak be a török agresszió elítéléséről, mert álláspontjuk szerint október 9-e óta Törökország a „nemzetközi jog által elítélt, agresszív és népirtó” háborút folytat Szíriában. Hozzátette: a török hadsereg nemcsak katonák ellen harcol, hanem civil polgári vezetőket gyilkol meg, „kisgyerekeket bombáz”, és családok, emberek százezreit űzi el az otthonaikból.

A DK frakcióvezető-helyettese „történelmi szégyennek” nevezte, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök „a háborús agresszor, Erdogan” pártjára állt. A DK azt is súlyos bűnnek tartja, hogy a magyar kormány megakadályozta, hogy az Európai Unióban idejében megszülethessen a török támadást elítélő nyilatkozat.

„Erdogan török elnöknek véres a keze és ebből a vérből Orbán Viktorra is fröccsen”

– fogalmazott Arató.

Az ellenzéki politikus szerint nyilvánvaló, hogy a török támadás Európára is közvetlen veszélyt jelent, hiszen a harcok miatt újabb menekülthullám indulhat el Európa irányába.

Szerinte vasárnapi kiderült, hogy „ha nincsenek menekültek a határnál, akikkel lehetne riogatni a magyarokat, akkor Orbán Viktor és rendszere bukásra van ítélve”. Ezért úgy tűnik, most abban érdekelt a magyar kormány, hogy támogasson egy olyan háborút, amely újabb menekülthullámot indít el.

Kérdésre válaszolva elmondta: a DK „nem fog elmenni szó nélkül” amellett, hogy Orbán Viktor „a diktátorok iránt közismert rokonszenvétől hajtva” most is Erdogannal fényképezkedik, tőle „zsebel be dicséreteket”, majd hivatalos látogatásra hívja a „véres kezű diktátort”.

Ezt nézze meg!
London nem ad el fegyvert a törököknek, Berlin nem biztos, hogy épít autógyárat Izmírnél, Erdogan amerikai lapban magyarázkodik
Szijjártó szerint nemzeti érdek, hogy a törökök lerohanták a kurdokat
Meggyilkoltak egy kurd politikusnőt a török katonák
Trump eltörli a török gazdaságot, ha a törökök háborút kezdenek a kurdok ellen

Címlapon

mutasd mind