Elismerték az ukránok, hogy eleshet Liszicsanszk, hamarosan egész Luhanszk megye az oroszoké lesz

Eközben az oroszországi Belgorodban robbanások voltak, az oroszok szerint hárman meghaltak. 130 napja dúl az orosz–ukrán háború.
Cservenák Zoltán

2022. július 03. 09:35

Elismerték az ukránok, hogy eleshet Liszicsanszk, hamarosan egész Luhanszk megye az oroszoké lesz

Liszicsanszk eleshet – ismerte el Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök tanácsadója vasárnap reggel. Az orosz média korábban közölte, hogy körbezárták Luhanszk egyik legfontosabb városát, ám azt még cáfolták az ukránok. Amerikai és brit források szerint a város déli részén még tartja magát az ukrán hadsereg, de mivel Ukrajna utolsó nagy bástyájában, a stratégiai fontosságú keleti Luhanszk-tartományban felerősödtek a harcok, most már a honvédők is elismerik, hogy Liszicsanszk hamarosan az oroszoké lehet.

Az orosz erők átkeltek a Sziverszkij-Donyec folyón, és észak felől közelednek a kulcsfontosságú városhoz. A keleti frontvonalon álló ukrán csapatok intenzív orosz ágyúzásról és rakétázásról számoltak be a lakott területeken.

 

Robbanások az oroszországi Belgorodban

 

Legalább hárman meghaltak, és több tucat lakóépület megrongálódott vasárnap az oroszországi Belgorod városában – közölte a régió kormányzója, miután korábbi jelentések szerint több robbanás történt az ukrán határ melletti orosz városban. Vjacseszlav Gladkov szerint legalább 11 lakóépület és 39 magánlakóház sérült meg, köztük öt ház teljesen megsemmisült.

 

19 halottja van eddig a kremencsuki rakétatámadásnak

 

A mentőalakulatok eddig 29 testtöredéket találtak az ukrajnai Kremencsuk város egyik bevásárlóközpontja elleni orosz rakétatámadás romjai között – közölte az ukrán állami katasztrófavédelem. Legalább 19 ember meghalt hétfőn, miután két orosz X-22 cirkálórakéta eltalált egy zsúfolt kremencsuki bevásárlóközpontot.

 

Oroszbarát vezetők elleni merényletek

 

Egyre több oroszbarát tisztviselő ellen követnek el merényletet, ami növekvő ellenállási mozgalomra utal Dél-Ukrajna egyes részeit megszálló, oroszok által támogatott hatóságokkal szemben. Az ellenállás jelentős kihívás elé állítja Oroszországot az elfoglalt ukrán területeken.

 

Panaszkodnak a Fehéroroszok

 

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök azt állította, hogy Ukrajna katonai létesítményeket kísérelt meg csapást mérni Fehéroroszország területén. Lukasenko azt állítja, hogy az ukrán fegyveres erők három nappal ezelőtt megpróbáltak csapást mérni a fehéroroszországi létesítményekre, de a rakétákat elfogták. Azt állította, hogy Ukrajna megpróbálja provokálni Fehéroroszországot, de országa nem szándékozik beavatkozni a konfliktusba.