Elismerte az MVM, hogy kötbért számolhatnak fel, ha spóroltak a gázzal az önkormányzatok

Újbuda már meg is kapta az első számlát, 10 millió forintról.
Kékes Viktória

2023. január 19. 10:46

Elismerte az MVM, hogy kötbért számolhatnak fel, ha spóroltak a gázzal az önkormányzatok

Elsőként az Átlátszó írta meg tavaly novemberben, hogy büntetést fizethet a Szegedi Hőszolgáltató, ha a szerződött mennyiségnél kevesebb gázt használ föl egy adott hónapban, vagyis spórol. Idén januárban már az is kiderült, hogy a takarékoskodásnak bizony vaskos ára van: „irgalmatlan méretű kötbért”, mintegy 90 millió forintot kellett fizetniük az állami MVM-nek. 

 

A Szetáv azonban nincs ezzel egyedül: Miskolc és Hódmezővásárhely például hasonló cipőben jár, bár vannak olyan „szerencsés” települések is, akik valamiért mentesültek a büntetés fizetése alól. 

 

Az ATV Híradónak nyilatkozó Holoda Attila szerint az MVM jogilag védhetően jár el a kötbérezéssel, ha vevői, az önkormányzatok nem használják fel a szerződött mennyiséget.

 

„A kereskedő a nyári időszakban még elég drágán letárolta ezt a földgázt és most hiába próbálná meg értékesíteni a piacon ha most nézzük a mostani árakat bizony a nyári időszakban tapasztalt 200 euróhoz képest most olyan 60 70 eurós ár van”.

 

László Imre, Újbuda polgármestere az ATV-nek azt mondta, ők már meg is kapták a számlát 10 millió forintról. A legnépesebb budapesti kerületben arra készülnek, ha ténylegesen ki kell fizetniük a kötbért, akkor a bírósághoz fordulnak.

 

Az ATV Híradó megkeresésére válaszolt az MVM. Azt írták, hogy a szerződésekben szereplő mennyiségektől eltérő földgáz-felhasználás esetén kötbért számolhatnak fel, hiszen a gázt az MVM Nextnek már a felhasználást megelőzően be kell szereznie, tárolnia, és szállítania.