Elhúzódik a recesszió a világban – ezt is kösz, Putyin!

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. április 19-én este.
Garai Szakács László

2022. április 19. 21:15

Elhúzódik a recesszió a világban –
ezt is kösz, Putyin!

Állítólag az oroszok kilencven százaléka ellenzi a háborút

Oleg Tinykov orosz milliárdos, akit az Egyesült Királyság kormánya szankcionált az ukrajnai orosz invázió miatt, arról írt az Instagramon, hogy „az oroszok 90 százaléka ellenzi” a háborút.

 

„Semmilyen hasznát nem látom ennek az őrült háborúnak! Ártatlan emberek és katonák halnak meg. A másnaposan ébredő tábornokok rájöttek, hogy szar a hadseregük. Hogy lehet jó a hadsereg, ha az országban minden más szar, nepotizmusba és szervilizmusba süllyedt?”

 

Tinykov bankár, leukémiában szenved, az általa létrehozott Tinykov Alapítvány komoly összegeket fordít a hematológiai betegségek kutatására.

 

Harkivot ész nélkül rakétázzák

Igor Terekhov polgármester a CNN-en arról beszélt, hogy vasárnap óta az oroszok folyamatosan bombázzák a lakóövezeteket. Ukrajna második legnagyobb városát, Harkivot már két hónapja ostromolják az oroszok, de korábban csak a külső kerületeket lőtték – szét.

 

Csökken a globális növekedés a háború miatt

Az IMF 2022-re kilátásba helyezett 4,4 százalékos globális növekedés helyett a szervezet csak 3,6 százalékra számít – ez nagyon nagy különbségnek számít. A G7-es csoport minden tagja lassabban fog növekedni idén a vártnál: Németországot és Olaszországot komolyabban megütheti a válság, ezek az országok 1,7 és 1,5 százalékponttal teljesítenek rosszabbul a vártnál. Az orosz gazdaság a nyugati szankciók miatt idén 8,5 százalékkal, jövőre pedig 2,3 százalékkal csökkenhet. Az ukrán gazdasági visszaesés 35 százalékos lehet.

 

Luhanszk elsötétült

Az oroszok lebombázták a nagyfeszültségű vezetékeket, így 215 település maradt áram nélkül az orosz keleti offenzíva egyik fő célterületén, aminek egy része egyébként is oroszbarát. A gázellátás is akadozik Luhanszkban és a szomszédos Doneckben is, az országszerte a hálózatról lekapcsolt gázelosztó alközpontok hatvan százaléka ebben a két megyében van.

 

Brüsszel vállalja Ukrajna újjápítésének jelentős részét

A pontos összeget még nem határozták meg, hiszen még tartanak a harcok, de az Európai Bizottság már értesítette a tagállamokat, hogy a költségek javát majd nekik kell állniuk. Vajon mit szól majd ehhez az új Orbán-kormány?

 

Vetőmag-adománnyal segíti a kárpátaljai magyar családokat a Magyar Református Szeretetszolgálat

38 millió forint értékű vetőmaggal segítenek tízezer kárpátaljai családot a Remény Magjai program keretében. A mintegy 11 tonna vetőmagot kedden délután adta át Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója Beregszászon, a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központjában. A tízezer egységcsomagot a tervek szerint a kárpátaljai családok otthon maradt tagjai vetik majd el a háztáji gazdaságokban. A vetőmagokat a Kárpátaljai Református Egyházkerület képviseletében Zán Fábián Sándor püspök vette át, aki személyesen kezdeményezte azt, hogy a református segélyszervezet ily módon nyújtson támogatást. Az egységcsomagokat napokon belül eljuttatják a kárpátaljai református gyülekezeti tagokhoz, hogy a vetőmag mihamarabb a földbe kerüljön. A harminchat raklapnyi vetőmag összesen huszonkétféle magot tartalmaz, többek között vetőburgonyát, hagymát, sárgarépát, paradicsomot, céklát és salátát is. Az adomány kiemelt jelentőségű a kárpátaljai családoknak, hiszen a háború okozta logisztikai nehézségek miatt helyben nem lehet megfelelő mennyiségű növényi szaporítóanyaghoz jutni.

Címlapon

mutasd mind