Elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa

Kilencvenöt éves korában szombaton 9 óra 34 perckor elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje – jelentette be a Vatikán.
Cservenák Zoltán

2022. december 31. 11:10

Elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa

„Szomorúan tudatjuk, hogy XVI. Benedek emeritus pápa ma 9 óra 34 perckor elhunyt a vatikáni Mater Ecclesiae kolostorban” 

 

– olvasható a Vatikán közleményében. A nyugalmazott pápa a vatikáni rezidenciáján halt meg, 95 éves korában, majdnem egy évtizeddel azután, hogy egészségi állapota miatt lemondott. Joseph Ratzinger XVI. Benedek néven közel nyolc évig vezette a katolikus egyházat, mígnem 2013-ban ő lett az első pápa, aki lemondott 1415-ös XII. Gergely óta. Benedek utolsó éveit a Mater Ecclesiae kolostorban töltötte a Vatikán falai között. Utódja, Ferenc pápa elmondta, hogy gyakran meglátogatta ott.

 

Bár a volt pápa már egy ideje beteg volt, a Szentszék szerint az állapota az életkor előrehaladása miatt súlyosbodott. Szerdán Ferenc pápa arra kérte hallgatóságát az év utolsó vatikáni audienciáján, hogy „mondjanak el egy imát Benedek emeritus pápáért”, aki nagyon beteg.

 

A németországi születésű Joseph Ratzinger neven született XVI. Benedek 78 éves volt, amikor 2005-ben a valaha megválasztott egyik legidősebb pápa lett. Pápaságának nagy részében a katolikus egyháznak vádaskodásokkal, jogi követelésekkel és hivatalos jelentésekkel kellett szembenéznie a papok által több évtizeden keresztül elkövetett gyermekbántalmazásokkal kapcsolatosan. Később a volt pápa elismerte, hogy ő maga 1977 és 1982 között München érsekeként hibákat követtek el a visszaélések kezelésében.