Elhunyt szeretteikre emlékeztek az emberek országszerte

A mindenszentek napja a keresztények ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén tart. Ilyenkor szinte mindenki kilátogat elhunyt szerettei sírjához, hogy elhelyezze a virágaikat és gyertyát gyújtsanak emlékükre.
Vass Imre

2022. november 01. 18:34

Elhunyt szeretteikre emlékeztek az emberek országszerte

Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként. A hagyomány szerint egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette.

 

A katolikus és az ortodox keresztény egyházak ünnepe Magyarországon 2000-től újra munkaszüneti nap

Nem tévesztendő össze a halottak napjával, amit 998 óta tart meg az egyház a következő napon, november 2-án az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben szenvedő hívekért.

 

 

Estéjét a halottak estéjének is nevezik, ilyenkor sok helyen hosszan, akár 1-2 órán át szólnak a harangok a halottak emlékezetére.

 

A mai napról Botka László polgármester is megemlékezett. Mint közösségi oldalán írta: „Ma mindenszentek napja van, holnap halottak napja lesz. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk szerte az országban, Szegeden is. Városunkban is sokan keresik fel a napokban a temetőket, hogy virágot, gyertyát vagy mécsest vigyenek elhunyt rokonuk, barátjuk, szerettük sírjához. Békés, meghitt emlékezést kívánok mindenkinek!”

 

 

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind