Elhunyt Szalay István, Szeged korábbi polgármestere; a város saját halottjának tekinti

Hetvennyolc éves korában érte a halál a matematikust. Szeged saját halottjának tekinti Szalay Istvánt.
Garai Szakács László

2022. szeptember 02. 10:26

Elhunyt Szalay István, Szeged korábbi
polgármestere; a város saját halottjának tekinti

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és Botka László polgármester mély megrendüléssel értesült Szalay István matematikus, Szeged korábbi polgármestere haláláról.

 

Szalay István 1944. március 22-én született Hegykőn. 1962-ben érettségizett a soproni Széchenyi István Gimnáziumban. A József Attila Tudományegyetem matematika-fizika szakán 1967-ben végzett kitüntetéses oklevéllel. A diploma átvétele után a JATE TTK Szőkefalvi–Nagy Béla akadémikus által vezetett Analízis Tanszékén dolgozott. 1971-ben „summa cum laude” minősítéssel egyetemi doktori címet szerzett. A matematika tudomány kandidátusa címet 1977-ben nyerte el.

 

1981–86 között a Természettudományi Kar oktatási dékán-helyettese volt. 1991-ben a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola főigazgatójává választották, amely tisztséget két ciklusban töltötte be. 1991-ben főiskolai tanári kinevezést kapott és a Matematika Tanszéket is vezette. A 2000-ben megalakult integrált Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara Tanító- és Óvóképző Intézetének Matematika Szakcsoportját vezette nyugdíjazásáig, 2014-ig.

 

Témavezetőként tagja volt az SZTE Matematika- és Számítástudományi doktori iskolájának. Rendszeres előadója volt a tanári továbbképzést, ezen belül a diákok tehetséggondozását szolgáló hazai és nemzetközi konferenciáknak. Publikációinak döntő többsége angol nyelven jelent meg, számuk száz felett van. Robbantott számok címmel könyvet írt, amit Németországban is kiadtak.

 

Szalay István 1994 és 1998 között Szeged Megyei Jogú Város polgármestere, 1998 és 2002 között Szeged országgyűlési képviselője, 2002 és 2003 között a kormány egyházi ügyekért felelős államtitkára volt. A politikai életből való visszavonulása után a civil szférában tevékenykedett. Kuratóriumi elnöke volt a Szegedi Közéleti Kávéház Esték Alapítványnak.

 

Szeged saját halottjának tekinti Szalay István korábbi polgármestert, és a családdal egyeztetve intézkedik a városi dísztemetéséről.

Címlapon

mutasd mind