Elhunyt Schmidt Egon író, Kossuth-díjas ornitológus író

91 éves korában, kedden hajnalban elhunyt Schmidt Egon, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tiszteletbeli elnöke, Kossuth-díjas író, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte.
Vass Imre

2023. január 31. 12:00

Elhunyt Schmidt Egon író, Kossuth-díjas ornitológus író

Schmidt Egon az MME alapító tagja volt, 2012-ben tiszteletbeli elnöknek választották.

 

Írásainak köszönhetően generációk szerették meg a madarakat és a természetet, rádióműsorainak köszönhetően pedig hangján keresztül is százezerkehez juttatta el a természet szeretetét és ismeretét. Írói munkássága közel 100 könyvből és több mint 3500 ismeretterjesztő írásból áll, melyekért a népes olvasótábor szeretetén túl Kossuth Díjat is kapott.

 

A Magyar Rádió heti Oxigén című műsorában 17 éven keresztül jelentkezett be madárhangokkal színesített anyagaival a madarakról és a természetről. Ornitológusként elsősorban baglyok táplálkozásának vizsgálatával és a „kis rigókkal” – fülemülék, kékbegy stb. – foglakozott, és ezek nemzetközileg elismert szakértője lett. 1954-től a Fővárosi Állat- és Növénykertnél, majd a Magyar Madártani Intézetnél dolgozott, többek között a Madárgyűrűző Központot vezette.

 

Életével példát mutatott természetszeretetből, emberségből, személyiségével természetvédők generációinak nyújtott inspirációt.

 

Fotó: Schmidt Egon rajongói csoport/Facebook

 

Címlapon

mutasd mind