Elhunyt Pintér Sándor gyermekgyógyász professzor, a magyarországi koraszülöttmentés egyik legjelentősebb alakja, Szeged díszpolgára

Szeged önkormányzata és Botka László polgármester mély megrendüléssel értesült Pintér Sándor haláláról.
Szeged.hu

2022. december 12. 11:50

Elhunyt Pintér Sándor gyermekgyógyász
professzor, a magyarországi koraszülöttmentés egyik
legjelentősebb alakja, Szeged díszpolgára

Pintér Sándor Debrecenben született 1934-ben és ott szerezte meg az orvosi diplomáját is. 1960-ban kapott állást a Szegedi Gyermekklinikán, ahol több mint fél évszázadot töltött a gyermekgyógyászat szolgálatában.

 

Kezdetben kutatással foglalkozott, így jutott ki 1973-ban egy fél éves ösztöndíjjal Oxfordba. 1991 és 1995 között tanszékvezető professzorként vezette az intézményt. Munkássága során megújult a Gyermekklinika teljes épülete és megalapította az ország első gyermek-intenzív osztályát is. Nyugdíjasként, ha tehette, naponta bejárt a klinikára.

 

Pintér Sándor a magyarországi koraszülöttmentés egyik legjelentősebb alakja. A Magyar Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke volt. A dél-magyarországi régióban működő alapítvány eddigi tevékenysége alatt több mint húszezer gyermek életét mentette meg. A professzor az egyetlen rangidős gyermekgyógyászként foglalkozott koraszülöttmentéssel és ellátással hazánkban.

 

Munkásságát számos publikáció, tanulmány jelzi, mellette több szakmai elismerés és kitüntetés birtokosa volt.

 

Szeged 2017-ben választotta díszpolgárának.

 

Szeged saját halottjának tekinti Pintér Sándor gyermekgyógyász professzort, és a családdal egyeztetve intézkedik a temetéséről.

 

A Szeged Televízió 2017-ben készített hosszabb beszélgetést Pintér Sándorral.