Elhunyt Kónya Gábor, Szeged korábbi közgyűlési képviselője

Hetvenhárom éves korában december 27-én érte a halál.

2020. december 29. 19:23

Elhunyt Kónya Gábor, Szeged korábbi közgyűlési képviselője

Kónya Gábor 1947. február 17-én született. Részt vett a Reformköri Mozgalomban, 1989-ben alapító tagja a Magyar Szocialista Pártnak, az MSZP városi szervezetének elnökségi tagja, később alelnöke volt. 1994-ben listáról jutott be Szeged közgyűlésébe, majd 2002-től 2014-ig volt egyéni önkormányzati képviselő Északi városrészben, Gedóban, Fodor-kertben. Képviselőként az Oktatási Bizottság valamint a Városrendezési, Tulajdonosi és Lakásügyi Bizottság munkájában vett részt. 2014-ben már nem indult a választáson, de 2019-ig még a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság munkájában külső tagként vett részt.

Képviselősége idején több ezer panellakás vett részt a panelprogramban, megújult a 4-es villamosvonal, számos utca kapott aszfaltburkolatot a körzetében. Egyik legfőbb támogatója volt a Tátra téri plébániához tartozó új Közösségi Ház kialakításának. Nevéhez fűződik a fodorkerti Tölgyes utcai liget kialakítása. Itt, az egykori senki földjén, két ütemben négyezer facsemetét sikerült elültetni, padokat helyeztek ki. De ő volt az is, akinek Tarján a József Attila sugárút végén, a tízemeletesek közötti szökőkutas kis díszteret is köszönheti. Képviselősége alatt számos játszóteret is felújítottak, ekkor született újjá a Deák-gimnázium tornacsarnoka, és akkor kapott műfüves pályát is a középiskola.

A szegedi szakképzés elismert szakembere volt. Óraadóként tanított a Gábor Dénes-szakközépiskolában valamint az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán.