Feszültség a koszovói-szerb határon, a szerbek harci repülőket küldtek a térségbe

Elhalasztotta a koszovói kormány a beutazásra vonatkozó szabályok megváltoztatását az egyre növekvő feszültség miatt. Nem először tört ki ilyen konfliktus a koszovóiak és a szerbek között.
Kékes Viktória

2022. augusztus 01. 07:32

Feszültség a koszovói-szerb határon, a szerbek harci repülőket küldtek a térségbe

Elhalasztotta a koszovói kormány annak a határozatnak az elfogadását, amely arra kötelezné az ország északi részén élő szerbeket, hogy cseréljék le gépjárműveiken a rendszámokat, a legtöbben ugyanis még a szerb állam által kiadott rendszámokat használják – írja a Reuters.

 

A visszakozás oka, hogy az új szabályozás ellen tüntetők vasárnap este kaviccsal és más nehézgépekkel teli teherautókkal parkoltak le a Jarinje és Bernjak határátkelőkhöz vezető utakon, ezzel gyakorlatilag blokád alá véve őket. A koszovói rendőrségnek le kellett zárnia a két határátkelőt, a szerb oldalon pedig megjelentek a légierő harci gépei és helikopterei.

 

Az egyre eszkalálódó konfliktus miatt Albin Kurti miniszterelnök közölte, hogy 60 napos átmeneti időszakot ad a szerbeknek, hogy megszerezzék a koszovói rendszámokat. 

 

Tavaly szeptemberben már lezajlott ugyanez, helyi szerbek akkor is blokkolták a határátkelőkhöz vezető utakat a rendszámtáblák miatt. Válaszul Belgrád vadászgépekkel repült a határ közelében.

 

A két ország közötti feszültség továbbra is nagy, Koszovó törékeny békéjét egy NATO-misszió tartja fenn, aminek 3770 katonája van a helyszínen. A két ország 2013-ban elkötelezte magát az Európai Unió által támogatott párbeszéd mellett, ígéretet téve arra, hogy megpróbálja megoldani a fennálló problémákat, de ebben kevés előrelépés történt.

 

A koszovói kormány döntését Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai főképviselője máris üdvözölte. Twitterén azt írta, ennek köszönhetően feltehetően minden útlezárást azonnal fel fognak számolni. Borrell hozzátette: a két ország közötti konfliktusokat az unió által támogatott párbeszéddel kell kezelni, és a kapcsolatok normalizálódására kell törekedni.