Elhalasztják a foci-Eb-t, a tervek szerint jövőre megrendezik

(Euro2020+COVID-19)–COVID-19=Euro2021.

2020. március 17. 18:00

Elhalasztják a foci-Eb-t, a tervek szerint jövőre megrendezik

Jövő nyárra halasztják a koronavírus-világjárvány miatt a labdarúgó-Európa-bajnokságot, a tornát 2021. június 11. és július 11. között rendezik meg, erről döntött kedden az UEFA.

A jelenlegi tervek szerint járvány miatt szintén félbeszakadt nemzetközi kupasorozatokat idén nyáron fejezhetik be, erre éppen az Eb elhalasztása teremthet lehetőséget.

Először a norvég labdarúgószövetség egy mai Twitter-üzenetében volt olvasható, hogy az európai szövetség mai tanácskozásán úgy döntöttek, hogy az Eb-t elhalasztják.

Az UEFA döntése várható volt, hiszen az már korábban kiderült, hogy az európai szövetség a múlt héten lemondta szállodafoglalásait Koppenhágában, az Eb egyik helyszínén

írja a 444.

Az Európa-bajnokság egyik helyszíne a budapesti Puskás Stadion.

Frissítés:

Már van hivatalos indoklás is van, ami itt olvasható.

Eszerint a halasztás lehetővé teszi, hogy a jelenleg szünetelő nemzeti bajnokságokat be lehessen fejezni az idén. A pótselejtezőket, amik a még függőben lévő Eb-helyekről döntenek, júniusban játszhatják, de ez majd a járványhelyzet alakulásától függ. Az MLSZ oldala szerint a nyáron pótolhatnák Bajnokok Ligája hátralévő szakaszát is.

Az UEFA azt közölte, hogy azok a szurkolók, akiknek már van jegyük, hamarosan visszaválthatják a belépőiket, de a már megvásárolt jegyek a jövő évi Eb-re is érvényesek lesznek.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi így kommentálta a döntést: 

„Olaszként különösen jól tudom, hogy ez a helyzet mennyire embert próbáló és komoly feladat. Érthető tehát, ha most nem lehet egészen biztos döntést hozni a folytatásról, de mi a mostani döntésnek megfelelően készülünk. Jelenleg az a legfontosabb, hogy mindannyian otthon maradjunk, így elérve azt, hogy a vírus terjedésének mértékét és sebességét csökkenteni tudjuk. Ha ezt közösen elértük és túl leszünk ezen a nehéz időszakon, akkor majd újra koncentrálhatunk arra, hogy a labdarúgásban kitűzött céljainkat elérjük”

– olvasható az MLSZ oldalán.