Elhalasztja debreceni gyárának építését a BMW

Természetesen a koronavírus-járvány okozza ezt is.

2020. május 06. 13:41

Elhalasztja debreceni gyárának építését a BMW

Felfüggeszti több beruházását is a BMW a költségek csökkentése miatt, tavaly még 5,7 milliárd eurót költöttek beruházásokra, idén kevesebb mint 4 milliárdot fognak, derült ki a konszern szerdai sajtótájékoztatóján, írja a hvg.hu.

Nicolas Peter pénzügyi igazgató szerint az egyik projekt, amit emiatt halasztanak, a debreceni BMW-üzem építése.

A Portfolio szerint a cég szerdán közzétett első negyedéves beszámolójából az derül ki, hogy komoly kötségkontrollt vezetnek be, elsődleges szempont a likviditás megőrzése, ezért a kutatás-fejlesztési költségeken nem, viszont a beruházásokon jelentősen spórolnának. A cégcsoport az idei első negyedévben összesen 477 111 autót értékesített, ami 21 százalékkal kevesebb, mint tavaly, ezen belül a BMW-k eladásai 20, a Miniké 23, a Rolls-Royce-oké 27 százalékkal csökkentek.

A koronavírus-világjárvány és a korlátozások miatt konszern úgy kalkulál, hogy jelentősen csökken a kereslet az autópiacon az idei évben, ezért döntöttek a beruházások elhalasztásáról.

A német autógyártó cég magyarországi üzeme a 2018-as bejelentés szerint egymilliárd eurós beruházással épülne Debrecen határában, ahol ezer embernek adnának munkát, és évente nagyjából 150 ezer autót gyártanának.

A földmunkagépek már tavaly júniusban megkezdték a munkát a majdani gyárnak helyet adó területen, ekkor készült a fenti fotó is, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pedig bejelentette: a kormány 35 milliárd forinttal támogatja a debreceni járműipari beruházásokkal összefüggő oktatásfejlesztést.

A friss bejelentés miatt viszont kérdéses, hogy a beruházás mikor, és az eredeti tervekhez képest milyen esetleges módosításokkal valósulhat meg a jövőben.

(Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt)

Címlapon

mutasd mind