Elfogytak a közmunkások, a falvak lehetnek emiatt nagy bajban

A magyar települések háromnegyedében szűnhet meg szeptembertől a közmunka, legalábbis a mai formájában. Az önkormányzatok vezetőit még júliusban értesítették a kormányhivatalok arról, hogy a szeptembertől jelentős mértékben csökkenteniük kell a közmunkások számát.
Kis Máté

2022. augusztus 17. 09:33

Elfogytak a közmunkások, a falvak
lehetnek emiatt nagy bajban

A kormányhivatalok nemrég értesítették a kistelepülések polgármestereit, hogy szeptembertől drasztikusan le kell csökkenteniük a közmunkásaik létszámát. A mostani 80 ezer fős létszám helyett a kormány jövőre már csak 65 ezer emberrel tervez. Ez a döntés a kis településeket érintheti a legsúlyosabban. De Szegeden is probléma: csak a környezetgazdálkodási társaságnál pár éve még kétszázan dolgoztak ebben a formában, mára már tíznél is kevesebben, ez jelentősen megnehezíti például a parkok gondozását.

 

Molnár Róbert Kübekháza polgármestere szerint már most is alig lehet a parkokat, köztereket fenntartani ennyi emberrel, ha kevesebben lesznek, nem jut mindenhová ember. Ő már levelet is írt a Belügyminisztériumnak, arra emlékeztette Pintér Sándort, hogy tíz nehéz helyzetű kübekházi család életét lehetetlenítené el a kormány a közmunka program megnyirbálásával. Molnár szerint a kormány most is átgázol mindenen, és előzetes egyeztetés nélkül hoz ilyen horderejű döntéseket, ami akár szociális krízishez is vezethet.

 

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint a közmunkaprogram csonkítása az állami forráselvonások része. Mivel az önkormányzatoknak sok más teher mellett már a drasztikusan megemelkedett rezsit kell fizetni, így arra semmiféle lehetőségük nincsen, hogy a közmunkából kiesett munkavállalók bérét a települések átvállalják.

 

Nézzék meg a Szeged Televízió összeállítását!