Elfoglalták Mariupolt az oroszok, nem lesz tűzszünet húsvétkor, a Világbank elnöke szerint 37 százalékos élelmiszer-áremelkedés jöhet a háború miatt

Az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeinek rövid összefoglalója 2022. április 21-én, csütörtök koradélután.
Kékes Viktória

2022. április 21. 13:18

Elfoglalták Mariupolt az oroszok, nem lesz tűzszünet húsvétkor, a Világbank elnöke szerint 37 százalékos élelmiszer-áremelkedés jöhet a háború miatt

Mariupol elesett

Az orosz védelmi miniszter ma bejelentette, hogy  elfoglalták a mintegy 50 napja ostromlott várost. Putyin gratulált a „sikeres felszabadításhoz”, valamint megparancsolta, hogy ne támadják tovább az Azovsztalt, csak arról gondoskodjanak, hogy onnan „egy légy se tudjon kirepülni.”

 

A korábban tervezett 6000 civil mindössze töredékét (négy busznyi embert) sikerült kimenekíteni tegnap Mariupolból, a civil lakosság maradékának evakuálására ma délután tesznek újabb kísérletet. Mikhajlo Podoljak, Zelenszij elnök tanácsadója, az ukrán békedelegáció tagja a Twitteren jelentette be, hogy készek feltételek nélkül tárgyalni az oroszokkal a kikötőváros sorsáról annak érdekében, hogy megmentsék a Mariupolban rekedt emberek életét.

 

Luhanszk 80 százaléka orosz kézen

A régió kormányzója jelentette be, hogy a kelet-ukrajnai Donbászt alkotó egyik régió négyötödét már az oroszok tartják ellenőrzésük alatt. Szerhij Haidai arról is beszélt a CNN-nek, hogy a régió egész területe támadás alatt áll, nincs biztonságos város a környéken, ezért azonnali evakuálásra szólította fel a lakosokat.

 

A brit védelmi minisztérium hírszerzési információkra hivatkozva azt közölte, hogy május 9-ig mindenképp győzni akarnak az oroszok. Ekkor ünneplik ugyanis a Győzelem napját Oroszországban is, ahol Putyin minden bizonnyal be akarja jelenteni a háborús sikereket. A szűk időkeret miatt az orosz fél el is utasította Antonio Guterres ENSZ-főtitkár javaslatát, amely arra vonatkozott, hogy a hét végén esedékes ortodox húsvét ideje alatt tűzszünet lépjen életbe.

 

Zelenszkij: 934 település szabad

Miközben a háborús front kelet felé tolódik, egyre több város kerül újra ukrán ellenőrzés alá. Az ukrán elnök elmondása szerint már 934 települést felszabadítottak, ezekben fokozatosan visszatér a normális élet:

 

„Fokozatosan helyreállítjuk az egészségügyi és oktatási szolgáltatásokat, a szociális védelmi rendszereket, a közúti infrastruktúrát, az áram-, gáz- és vízellátást.”

 

David Malpass: 37 százalékos élelmiszer-áremelkedés jöhet

A Világbank elnöke a BBC-nek arról beszélt, hogy világot humanitárius katasztrófa fenyegeti az ukrajnai háború hatására kialakult élelmiszerválság miatt. David Malpass számításai szerint 37 százalékos ugrás következhet az élelmiszerek árakban, ez a rekordszintű emelkedés emberek százmillióit taszítja szegénységbe. Malpass szerint ez a katasztrófa a kormányok számára politikai kérdéssé is válik, hiszen nem tehetnek az élelmiszerek árának emelkedése ellen semmit.

 

ORFK: több mint tízezren érkeztek szerdán Ukrajnából

Magyarország területére szerdán az ukrán–magyar határszakaszon 5133 ember lépett be, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 5322-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön az MTI-vel. A fővárosi kormányhivatal pedig arról tájékoztatott, hogy a BOK csarnokban felállított humanitárius tranzitponton mintegy 250 menekültnek segítettek szerdán.