Véget ért a tüntés, a tömeg azonban azt ígérte: "Holnap is itt leszünk!" (frissítve)

A tegnapi tüntetés után szerda este már sokkal többen vonultak a Parlament elé a kata-törvény elfogadása miatt. A tiltakozók a meghirdetett program végén elindultak, hogy elfoglalják a Nyugati teret, de nem álltak meg ott, hanem tovább indultak. Az eddigi útvonal: Parlament-Nyugati tér-Oktogon-Blaha Lujza tér-Astoria-Erzsébet híd-Vár.
Vass Imre

2022. július 14. 00:23

Véget ért a tüntés, a tömeg azonban azt ígérte: "Holnap is itt leszünk!" (frissítve)

A 18 órakor kezdődő tüntetés első felszólalója Tompa Andrea író volt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az ügy nem csak a katásokat érinti, hanem az egész országot, hisz a mindennapi élet minden részében dolgoznak olyan vállalkozók, akik ebbe az adónembe tartoznak. Felháborítónak nevezte, hogy a kormány megpróbálja kriminalizálni a katásokat.

 

A második felszólaló Ésik Sándor ügyvéd volt, aki szerint a kormány ezzel a döntésével a feketegazdaságot erősíti és rákényszeríti az embereket, hogy ügyeskedjenek. 

 

Szabó-Szontágh Luca improvizációs színész és tréner arról beszélt, hogy elviselhetetlen és kétségbeejtő az, ami most az emberekkel történik. Együttérzést és összefogást vár mindenkitől, a pedagógusoktól, az egészségügyi dolgozóktól, a romáktól, a katásoktól és a civil szervezetektől. Mindazoktól, akiket semmibe vesz a kormány. Szerinte a létbizonytalanságból származó félelem és kétségbeesés a baj, az állam feladata a stabilitásra, a biztonság megteremtésére való törekvés lenne, de „ez ebben az országban nincsen”

 

A Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc szerint a kormány a jövőnket is el akarja lopni. Hangsúlyozta, hiába ígérte a kormány, hogy megvédi az országot, most nem tud mit kezdeni a kialakult helyzettel.

 

A vonulás békésen zajlott, azonban több alkalommal is felhangzott a tömegben a „Mocskos Fidesz!” és az „Orbán takarodj!” rigmusok.

 

A felvonulókat a rendőrök kísérték és néha felszólították őket, hogy menjenek fel a járdára. Természetesen nem engedelmeskedett senki!

 

A tüntetésen elhangzott, egyre többen látják, hogy a kormány megpróbálja egymás ellen fordítani a társadalmi csoportokat, nem olyan régen a tanárok ellen hergelték az embereket, most pedig a katásokat kriminalizálják.

 

Egy pedagógus a tömegben azt mondta, ő nem érintett az ügyben, azonban szolidarításból ment ki a tüntetésre. Szerinte ki kell állni egymásért az embereknek, hogy a kormány ne játszhassa ki egymes ellen a társadalmi csoportokat.

 

A tömegben egy fiatal zenész is ott volt, aki erról beszélt, nem tudja mi lesz ez után, majd összeülnek a könyvelőjével és átbeszélik a lehetőségeket. Azonban biztosan rosszabbul fog járni - tette hozzá.

 

A tömeg egy része közben elindult az Oktogon felé. A vonulás közben többen azt kiabálták: “Elegünk van! Elegünk van!"

 

Az Oktogonnnál egy kis tanácstalanság után a tüntetők egy megafonos fiatalember felszólítására elindultak a Fidesz székházhoz, a Lendvay utcába.

 

Közben az Oktogonnál tucatnyi fiatal a rendőrségi buszok elé ülve akadályozták meg azok továbbhaladását. Tapsoltak, gitároztak, énekeltek.

 

20.45-kor egy kicsit elbizonytalanodott a tömeg, többen csak álldogáltak. Nem lehett tudni, hogy mennyien indultak el a Lendvay utcába a Fidesz székházhoz, de az biztos, az OKtogonnál még mindig több ezren álltak. Közben a rendőrök elállták a felvonulók útját, hogy ne tudjanak a Blaha Lujza tér felé elindulni.

 

“Spontán akarok tüntetni, tudtommal ez nem illegális” - énekelte egy fiatalember a rendőröknek, akik elkezdték terelni az embereket. Közben egy kisebb lökdösődés is kialakult a rendőrök és töntetők között. Annak érdekében, hogy ne tudják a rendőrök tovább szorítani őket, az emberek egy csoportja leült a földre.

 

A közvetítés riportere szerint a tömegben többen azt latolgatják, hogy lesz-e tömegoszlatás, bevetnek-e könnygázt a rendőrök.

 

Negyed 10 körül azok a tüntetők, akik elindultak a Fidesz székházhoz, visszaértek az Oktogonra, így megint jelentősre duzzadt a tömeg. Az emberek el kezdték énekelni a Himnuszt.

 

21.30-kor a tömeg megunta a várakozást és az emberek hirtelen megindultak a Blaha Lujza tér felé. A rendőrök ezt nem tudták megakadályozni és inkább elengedték a tüntetőket, akik boldogan vonultak. Újra felhangzotta “Mocskos fidesz!” skandálás.

 

Közben a tömeg egy része a Hungária Limbóláz című dalának átírt változatát énekelte, amely igen obcénre sikerült, de a lényege a kormány és Orbán Viktor elleni tiltakozás volt.

 

A tömeg közben “Álljatok át! Álljatok át!" felkiálltásokkal bíztatták, hogy vonuljanak velük.

 

A tömeget a futárok vezetik, közben a tüntetők a Kossuth nótát éneklik, majd pedig a Tavaszi szél vízet áraszt című népdalt. Mindenki békés, nincs sehol semmi balhé. A dalok között többen a köztársasági elnöknek üzentek: “Kata, ne írd alá a katát!”

 

Az Astoriánál egy taxis kiszállt az autójából és a tüntetők közé állt. Óriási tapsot kapott!

 

Közben a tömegben valaki elkiáltotta magát: “Úgy megnézném az Erzsébet hidat!" Nevetés és taps volt a reagálás.

 

Fel kell ébreszteni a társadalmi szolidarítást, mert előbb-utóbb mindenki sorra kerül - mondta egy idegenvezető-nyelvtanár középkorú hölgy, aki hozzátette, őt teljesen ellehetetleníti a kata módosítása. “Én nem vagyok csaló, csak idegenvezető, nyelvtanár anya!”

 

A tömeg elérte az Erzsébet hidat. A tüntetők a telefonjukat feltartva, azzal világítva énekelték el a himnuszt! Majd felcsendültek a “Ria! Ria! Hungária” és a “Mocskos Fidesz” rigmusok. Többen a “Ne írd alá Kata!” kérést kiabálták.

 

Közben úgy tűnik, hogy a tömeg egy része új irányt adna a tüntetésnek és azt kezdték kiabálni: “Karmelita! Karmelita!", valamint azt, hogy “Menjünk a várba! Menjünk a várba!”

 

Fél 11 körül úgy tűnik a rendőrök feladták, jó ideje egyetlen egyenruhást sem lehet látni. 

 

Néhány perc múlva azonban újra feltűntek a rendőrök, úgy tűnik nem igazán szeretnék, hogy a tüntetők felmenjenek a várba. A tömeg “Értetek is tüntetünk!” kiáltással fogadta őket. Valaki pedig egy megafonba annyit mondott: “ Ma az államtitkárok fizetését annyival emelték, amiért önök hónapokig dolgoznak!”

 

A rendőrök megjelenésével egy kicsit elszabadultak az indulatok, lökdösődés kezdődött. Több egyenruháson sisak van. Több embert ki is emeltek a tömegből.

 

Továbbra is több ezren vonulnak az utcán. Az információk szerint a pesti oldalon még háromnegyed 11-kor sem állt helyre a forgalom. A tömegben rengeteg a fiatal, többen azt skandálta: „előre megyünk, nem hátra”,

 

Egyre felszereltebb rendőrök érkeznek. Az út szélén vagy 10 kisbusz parkolt le, amelyből rendőrök szálltak ki és vették magukra a védőfelszerelést és a sisakot.

 

Közben a tömeg megpróbál feljutni a Várba, de a Várkertbazárnál fennakadtak a rendőrökön. De nem adták fel a tüntetők, új útvonalat keresnek. A résztvevők száma nem igazán csökken, több százan vonulnak most is, éjjel fél 12-kor.

 

A Várnál óriási a rendőri készültség, így a tüntetők nem tudnak feljutni. 

 

Végül csak sikerült nekik, igaz csak a Dísz térig jutottak, ott rohamrendőrök sorfala várta őket. A tüntetőket hangosbeszélőn szólították fel, hogy távozzanak, azonban erre csak fújjolás volt a válasz. Többen azt kiabálták, hogy “Magasabb fizetést a rendőrnek!”

 

A tömeg a kormányfőt keresi, azt kiabálják: “Hol a Viktor? Hol a Viktor?”

 

A tüntetés 18 órakor kezdődött és a tömeg még 5 és fél óra elteltével és több kilométer sétálás után sem fáradt el. Zúg a “Mocskos Fidesz!” és “Demokráciát!” rigmus a több száz ember szájából.

 

Sokan szeretnének bejutni a Karmelitába és azt kiabálják: “Engedjetek be!” A rendőrök sorfala azonban nem mozdul. Az egyenruhások ismételten felszólították a tüntetőket, hogy távozzanak, azonban újra csak fújjolás volt a válasz és senki nem mozdult.

 

Közben újabb tüntetők érkeznének a térre, azoban őket már nem engedik fel a rendőrök. Újra zúg az “Orbán, takarodj!”

 

Újabb rendőri felszólítás, újabb fújjolás! Valószínűleg ez a legreménytelenebb vállalkozás, hogy hazaküldjék a tüntetőket.

 

Jó ideje nem történik semmi, a kérdés az, ki unja meg előbb, a tüntetők és elvonulnak, vagy a rendőrök és oszlatnak. Mindenesetre a tömeg kiabálással és énekléssel szórakoztatja magát és nem tűnik úgy, hogy menni készülénének. Pedig már éjfél van.

 

Lassan oszlani kezd a tömeg, már csak közel 200 ember maradt a téren, akik azon ötletelnek hogyan tovább. Azt, hogy lesz-e folytatás nem lehet tudni, igaz a tömeg több alkalommal is azt skandálta “Holnap is itt leszünk!” Majd kiderül!

 

Ezzel közvetítésünk befejeződött!

 

Itt nézhetik a 444.hu élő közvetítését:

 

 

Nyitókép: telex.hu