Életet lehelni a közösségbe és a térbe – családi nap a Honvéd téren

Először rendeztek családi napot a Honvéd téren, és mint kiderült, a helyszín kiválasztása nem volt véletlen. Sokan kilátogattak a pazar környezetbe, ahol a gyerekek kedvükre válogathattak a játékok között.
Bod Péter

2022. június 12. 16:19

Életet lehelni a közösségbe és a térbe – családi nap a Honvéd téren

Csendes, kicsit eldugott hely a belvárosban a Honvéd tér, ahol eddig nem volt ilyen jellegű esemény. Ezért is gondoltuk, hogy életet lehelünk a térbe – mondta érdeklődésünkre a családi nap házigazdája, Hekáné Szondi Ildikó önkormányzati képviselő, aki szerint az árnyas térnél nem akad alkalmasabb hely nyáron a belvárosban egy családi nap megrendezésére.

 

A legfontosabb, hogy kimozdítsuk az embereket a négy fal közül. Ilyen szép időben nem szabad otthon ülni 

 

– válaszolta kérdésünkre Hekáné Szondi Ildikó. Ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy a nyugat-európai országokban elterjedt és bevett gyakorlat, hogy a családok hétvégenként étellel-itallal kitelepednek a közterekre, így ismerkednek és beszélgetnek egymással.

 

Idehaza egy olyan városban, mint Szeged, és egy olyan városrészben, mint a belváros, nem ismerik egymást az emberek, és az olyan események, mint a mostani, hozzásegítenek ahhoz, hogy beszélgetni kezdjenek egymással 

 

– fűzte tovább gondolatait a képviselő.

Hekáné Szondi Ildikó és Kocsis Eszter (fotók: Szabó Luca)

 

Azt már Kocsis Eszter a vasárnapi program szervezője, a belváros közösségfejlesztője mondta el a Szeged.hu-nak, hogy a helyi önazonosság és az összetartozás erősítése a Közösség ereje elnevezésű pályázat és program legfőbb célkitűzése.

 

Az ezzel kapcsolatos szervezőmunka még a koronavírus-járvány előtt kezdődött meg, de az akkor életbe lépett rendezvénystop keresztül húzta az eredeti forgatókönyvet és annak időrendjét is. Közösségi beszélgetéseken és interjúkon mérték fel városszerte, hogy milyen jellegű rendezvényeket igényelnek az itt lakók – tudtuk meg a szakembertől. 

 

A városrészenként lezajlott felmérések azt mutatták, hogy leginkább nagy rendezvényeket, ezen belül is családi és sportnapokra szavaztak a szegediek. Ennek egyik állomása volt a vasárnap a Honvéd téri családi nap.

 

 

A szervezők a minél nagyobb látogatottság elérése érdekében korábban felvették a kapcsolatot a belvárosi civil szervezetekkel, e mellett különböző médiafelületeken hirdették meg az eseményt. A családi napon tapasztaltak arról győztek meg, hogy elérték a célközönséget, mert kifejezetten sokan látogattak ki Szeged egyik legárnyasabb, legkellemesebb terére, a Honvéd térre.

 

Volt itt minden, ami egy családi naphoz hozzátartozik, sőt, annál több is: sütikóstolás, lufihajtogatás, ugrálóvár, arcfestés, gyerekműsor, zenés programok, pónilovaglás, kutyaiskola bemutatója és kisvonatozás. 

 

Az érdeklődők megnézhették Csatai Gergely világbajnok lufihajtogatót és Tálas Péter Csongor bűvészshowját, színpadra lépett tart a Skyfull Tánciskola, a Grimm-Busz Színház és koncertet adott az Animal Cannibals, a Pumpkins trió és Freddie, alias Fehérvári Gábor Alfréd.

 

A Közösség ereje elnevezésű pályázathoz tartozó programsorozat a vasárnapi belvárosi család nap mellett sok egyéb rendezvényét is magában foglal. Mint Kocsis Eszter elmondta: tizenhárom célterületre osztották a város, ahol megközelítőleg húsz programot szerveznek. A belvárosiak számára a szabadtéri filmvetítések helyszíne a Stefánia lesz, de mellette prevenciós és közlekedésbiztonsági programok is helyet kaptak a kínálatban.