„Életem legboldogabb éveit itt éltem, Szegeden” – mondta Karikó Katalin, a Szegedért Alapítvány idei fődíjasa

Harmincharmadik alkalommal adták át szombaton este a Szegedért Alapítvány díjait. A civilszervezet elismeréseit a hagyományoknak megfelelően most is a Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsoron vehették át a díjazottak az 1879-es nagyárvíz évfordulóján. Idén Karikó Katalin kutató, a szintetikus mRNS alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó biokémikus vehette át az alapítvány fődíját.
Rafai Gábor

2022. március 12. 22:44

„Életem
legboldogabb éveit itt éltem, Szegeden” – mondta Karikó Katalin, a Szegedért
Alapítvány idei fődíjasa

– Ma ismét olyan személyiségek előtt hajtunk főt, akik Szeged hírét viszik a világban, akik a szűkebb környezet megbecsülését is kivívták. Itt élnek közöttünk, vagy valamilyen módon közük van Szegedhez, és olvashatjuk nevüket a híradásokban. A Szegedért Alapítvány díjainak hitelességét az adja, hogy a magán- és a civilszféra teszi meg a jelöléseket és dönt a díjazottakról. Ugyanakkor a díjak rangját nem pusztán az adja, hogy kik ítélik oda, hanem az is, hogy kik kapják. Aki végig tekint az eddigi díjazottak listáján, az sokszorosan igazolva láthatja ezt az állítást. Az idei díjazottak pedig tovább erősítik az alapítvány aranyfedezetét – mondta ünnepi köszöntőjében Martinek Tamás egyetemi tanár, a Szegedért Alapítvány soros elnöke szombaton este a nagyszínházban.

 

Idén a tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Kemény Lajos bőrgyógyász akadémikusnak ítélték oda. A művészeti kuratórium Gregor József-díját Temesi Mária operaénekes, énekmester, operanagykövet kapta. A társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díját Szatmáry Károly csillagász, a Szegedi Csillagvizsgáló alapítója és vezetője érdemelte ki.

 

 

A kuratórium döntése alapján az alapítvány fődíját idén Karikó Katalin biokémikus kapta, aki Szegeden szerzett diplomát, első munkahelye a Szegedi Biológiai Kutatóközpont volt. Szeged díszpolgára kutatói karrierjét az Egyesült Államokban folytatta. Karikó Katalinnak és munkatársainak elévülhetetlen érdemei vannak a koronavírus-járvány globális kezelésében alkalmazott mRNS-vakcina kifejlesztésében.

 

A fődíjas Lapis András szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját kapta. A karcsú, kalapos nőalakkal 2006 óta a szegediek nap mint nap találkozhatnak, hiszen köztéri szoborként a Glattfelder Gyula teret díszíti. A szakkuratóriumok díjazottjai a szobrászművész plakettjét vehették át.

 

– Nagyon szerencsés voltam, hogy Szegeden tanulhattam és a pályám is innen indulhatott. Életem legboldogabb éveit itt éltem, Szegeden és mindig örömmel jövök vissza ide – mondta Karikó Katalin a díj átvétele után, majd minden díjazott nevében megköszönte a szegedieknek, hogy őket javasolták az elismerésre.

 

A gálaesten fellépett Balog József színművész, a Fool Moon Vokálegyüttes, a Molnár Dixiland Band és a Suhancok Táncegyüttes.

(Karikó Katalinnal készült interjúnkat hamarosan olvashatják.)