Életeket menthetne meg Szabó Sándor javaslata

Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője arra kéri a kormányt, hogy biztosítson forrást a szén-monoxid mérő berendezésekre.
Szabó C. Szilárd

2021. november 30. 20:28

Életeket menthetne meg Szabó Sándor
javaslata

Magyarországon évente mintegy ötszáz ember szenved el szén-monoxid mérgezést, közülük sajnálatos módon tizenöten-húszan életüket veszítik. A Szabó Sándor által benyújtott javaslattal megelőzhetőek lennének a tragédiák, ha azt elfogadja a kormány.

Biztonságos Fűtött Otthonokért címmel szorgalmaz országos pályázati programot Szabó Sándor a kormánynál. Szeged országgyűlési képviselője egy indítványt is benyújtott a parlamentben, amiben azt javasolja: a kormány forrás biztosításával és az önkormányzatok bevonásával indítsa el a programot, aminek célja, hogy minél több, elsődlegesen 500 ezer háztartásban szereljenek be füst- és szén-monoxid-érzékelő, riasztó készüléket az országban.

 

„A fűtési időszakban olyan híreket is kénytelen megosztani a Katasztrófavédelem, hogy egy család veszítette el az életét a »csendes gyilkosnak« is nevezett gáz miatt. A színtelen, szagtalan, a levegőnél valamivel könnyebb, mérgező gázzal szemben igazi védekezést a szén-monoxidot jelző, riasztó készülékek jelentik. Ma Magyarországon több százezer olyan lakás, illetve ház található, ahol nyílt égéssel működő készülékkel állítják elő a meleg vizet vagy biztosítják a fűtést. Ezek az eszközök a háztartás légteréből veszik fel az égéshez szükséges levegőt, így bármilyen hirtelen beálló hiba miatt a tökéletlen égés eredményeként a szén-monoxid is a lakás levegőjébe kerül. A mérgezések és tragédiák megelőzhetőek lennének, ha minél több háztartásban lenne riasztó” – írta a parlament elé beterjesztett indítványában Szabó Sándor.

 

Szeged országgyűlési képviselője szerint kedvezményesen, sőt az arra jogosultak ingyen kaphatnának ilyen készülékeket, amelyek ára 10–15 ezer forint között mozog. A pályázóknak a beszerzési költség egyharmadát, de legfeljebb 5 ezer forintot kellene biztosítaniuk önerőként, a többit az állam fizetné. A program a szociálisan rászoruló pályázónak, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem éri el a mindenkori nyugdíjminimum kétszeresének megfelelő összeget, ami most 57 ezer forintot – ingyen biztosítaná a készüléket.

 

Szabó Sándor országgyűlési határozati javaslata szerint a kormány a központi költségvetés általános tartalékából biztosíthatná a 7 milliárd forintot a Biztonságos Fűtött Otthonokért programra. A képviselő szerint az önkormányzatok bevonásával lehetne biztosítani, hogy a pályázók a lehető legközelebb és legegyszerűbben adhassák be a kérelmüket. Így mindenki helyben intézhetné a kérelmét, a kistelepülésen élőket – ahol ez igazán probléma – pedig nem érné hátrány.