Élet a bezárt kapuk mögött: a könyvtárosok mentőznek, a mozigépész falat fest

Egy éve – kisebb megszakításokkal – zárva vannak Szeged kulturális és egyéb városi intézményei. A bezárt kapuk mögött azonban nagyon is zajlik az élet a könyvtárban, a színházban, vagy az Ifjúsági Házban. A vadasparkban pedig a járvány idején is meg kell etetni az állatokat, a környezetgazdáknak rendben tartani a várost.
Élet a bezárt kapuk mögött: a könyvtárosok mentőznek, a mozigépész falat fest

Amikor a hegy megy Mohamedhez: kiviszik a könyveket az olvasóknak

A Somogyi-könyvtár hatalmas bejárati üvegajtaján is régen lépett már be olvasó, kisebb szünetekkel egy éve zárva tart az érdeklődők előtt, ezért az utcára költöztek. Míg békeidőben az olvasók mennek be a könyvtárba, most a könyvtárosok mennek ki az olvasókhoz.

– Folyamatosan frissítjük az online tartalmainkat és dolgozunk a honlapunk megújításán is, amihez olvasóink segítségét is kértük – mondta Sikaláné Sánta Ildikó igazgató.

A Dóm téri központ és a tizenhárom fiókkönyvtár az elmúlt hónapokban szinte folyamatosan üzemeltette könyvtárpontjait, ahol az online előre megrendelt, majd összecsomagolt könyveket átvehették az olvasók.

– Ez a szolgáltatásunk, hogy a könyveket kivisszük az olvasóknak, rendkívül népszerű lett. November és március között közel kilencezer könyvcsomagot állítottunk össze és adtunk át. Ez 48 ezer kölcsönzött könyvet jelentett, miközben nyitva sem voltunk.

A szolgáltatás mögött most is hatalmas háttércsapat munkálkodik, de folyamatosan kezelni kell az online beiratkozásokat és a beérkezett új könyveket is fel kell dolgozni.

Míg a járvány első hullámában sokan otthoni munkára váltottak, most a többség a hatezer négyzetméteres épületben egymástól jól elkülönítve biztonságosan dolgozhat. A home office-t most leginkább a kisgyerekesek és az egészségügyi problémával küzdők veszik igénybe.

Önkéntes munkát is vállalnak a könyvtárosok: hetente egy nap hárman is segítik a mentősök munkáját. Elsősorban adminisztratív feladatok átvállalásával tehermentesítik őket, hogy több idő jusson a mentésre. Öten pedig igény szerint telefonos ügyelettel segítenek a szegedi háziorvosoknak az oltások megszervezésében.

A színházban már a jövő évad előkészítésén dolgoznak

A Szegedi Nemzeti Színházban sem állt meg az élet. A kulisszák mögött az irodai dolgozók és a műszaki személyzet folyamatosan dolgoznak, előbbiek közül voltak, akiknek ügyeleti rendszerben be is kellett járniuk, és lassan a színészek is visszatérnek, hogy legalább a próbák erejéig felléphessenek a világot jelentő deszkákra.

– Nekünk most a legnagyobb munkát a színház és szabadtéri összeolvadása jelenti, mert május elsejétől a két intézmény egy igazgatás alá kerül és ennek összes jogi és adminisztrációs feladatait határidőre el kell végeznünk – mondta Barnák László főigazgató.

A gigaintézmény most elsősorban a szabadtéri játékokra összpontosít, mert ez a kőszínházi évad minden bizonnyal már véget ért.

– Bízunk benne, és úgy is készülünk, hogy a szabadtéri játékokat június végétől valamilyen formában meg tudjuk tartani. Folyamatosan figyeljük a jogszabályok változását, hogy milyen enyhítéseket vezetnek be, és ezekhez igazítjuk a munkánkat, terveinket. Reméljük, hogy nyáron már olyan nagy lesz az átoltottság, hogy teljes értékű szabadtérit tudunk rendezni.

A színészek és az alkotógárda az elmúlt hetekben, hónapokban sem pihentek. Fél tucat olyan produkciót próbáltak „konyhakészre”, amit a szigorítások feloldás után azonnal be is tudnak majd mutatni a közönségnek.

– Folyamatosan készítünk és töltünk fel online tartalmakat is a YouTube-csatornánkra, Szegezdi Róbert rendezésében pedig már a második hangjátékot készíti a prózai társulat.

Az énekkar tagjai az elmúlt hetekben az interneten keresztül tartották a kapcsolatot a színházzal: a kiadott feladatokat otthon tejesítették, majd az erről készült videófelvételt beküldték a színházba.

– Lassan, fokozatosan térünk vissza a hagyományos jelenléti munkához. Azok, akik legalább már az első oltást megkapták, kiscsoportokban tudnak próbálni. Nagyjából elkészültünk a következő évad műsortervével is, most ehhez igazítva zajlanak a szerződtetések – mondta el a főigazgató.

Lázas munka folyik a REÖK-ben is, ahol már kiválogatták azokat az alkotásokat, amelyeket a nyári tárlaton láthat majd a közönség, igaz egyelőre csak online.

Minimozit hozott a járvány és lassan nyitásra kész a Partfürdő is

Szeged egyik legforgalmasabb kulturális intézményét, az Ifjúsági Házat sem a csend lakja be. Vendéget ugyan nem fogadhat a ház, de belül lázas munka folyik.

– Néhány hete elindult a népszerű Pedagógiai esték rendezvénysorozat, igaz egyelőre csak online. A munkatársaink már a nyári és őszi programokat szervezik – tudtuk meg Jávorszky Ivántól, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont igazgatójától. – Gőzerővel zajlik a Szegedi Ifjúsági Napok szervezése is. Optimisták vagyunk, bízunk benne, hogy az idén lesz SZIN. A pontos szabályokat még nem ismerjük, de arra készülünk, hogy egy teljes értékű zenei fesztivált rendezhetünk. A közönségünk már nagyon várja, hiszen a tavalyi nyárzáró buli a járvány miatt elmaradt.

Az IH munkatársai közül önkéntesként hárman is rendszeresen segítenek a szegedi háziorvosoknak az oltások megszervezésében. Telefonon egyeztetik, szervezik az oltakozást, így az orvosoknak több idejük maradjon a gyógyító munkára.

A bezárt Belvárosi Moziban egyelőre nem akad túl sok dolga a mozigépésznek, ő legtöbbször a Partfürdőn segédkezik kollégáival együtt, hogy a tervezett május elsejei nyitásra minden a helyére kerüljön.

– Szerencsére valamilyen munkát mindenkinek tudtunk biztosítani az elmúlt egy évben, így senkitől sem kellett megválnunk, minden munkahelyet sikerült megőriznünk – tudtuk meg Jávorszky Ivántól.

A mozi dolgozói amellett, hogy a strandnyitásban segédkeznek, az elmúlt hetekben a filmszínház pincéjében saját kezűleg alakítottak ki egy minimozit. Festettek, székeket építettek be, vásznat és hangrendszert szereltek. Ha végre megnyithatnak majd, céges rendezvényeket, családi bulikat fogadhatnak itt.

– Jól halad a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál szervezése is. A jelentkezési határidő már lezárult, rekordszámú, több mint négyszáz nevezés érkezett. Az ötödik fesztivált szeptember 21. és 25. között tervezzük megrendezni a Belvárosi Moziban.

És akik nem vihették haza a munkát: etettek, itattak, takarítottak és virágot ültettek

A Szegedi Vadaspark egyáltalán nem olyan munkahely, ahol sokan tudnának home office-ban dolgozni. Mégis, hogy nézne az ki, ha valaki hazavinné az elefántot vagy az orrszavút, hogy otthon etesse, gondozza.

– Természetesen azok, akik az állatokkal foglalkoznak, a járvány egész ideje alatt a vadasparkban dolgoztak – mondta Veprik Róbert.

Az igazgató kiemelte, arra azonban nagyon odafigyeltek, hogy védjék munkatársaik egészségét. Ennek érdekében két turnusban dolgoztak, így csökkentették a kontaktusok számát.

Az irodai dolgozók pedig szigorú szabályok szerint tarthatták a kapcsolatot, pontosan meghatározták a közösségi helyiségek használatát.

Hasonlóan végig kellett dolgozniuk az elmúlt egy évet a szegedi környezetgazdáknak is.

– A tevékenységünknél fogva az esetek többségében elengedhetetlen a személyes jelenlét, de azért nálunk is akad számos home office-ban dolgozó munkavállaló. Ott, ahol jelenléti munkavégzés szükséges, váltott műszakban dolgoztak a kollégáink, illetve csúsztatott munkaidővel feleztük az egy irodában egyszerre dolgozók számát. Az otthon dolgozóknak pedig szükség esetén informatikai eszközöket adtunk – mondta Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója.

Azokra a dolgozókra, akik nem tudtak otthoni munkát végezni úgy igyekezett „vigyázni” a cég, hogy pandémiás tervet készítettek a biztonságos munkavégzéshez.

– Folyamatosan minden dolgozónknak biztosítjuk a védőfelszerelést, szabályoztuk, hogy egy gépjárműbe hányan és hogyan utazhatnak, az irodákat és a járműveinket pedig ózongenerátorral minden este fertőtlenítjük – mondta el Makrai László.

Rafai Gábor, Vass Imre

Tovább olvasom