Elegáns: sorra tiltja le az ellenzéki önkormányzatok hitelkérelmeit a kormány, Debrecennek viszont 10 milliárdnyi hitelt engedélyeztek

Rend és fegyelem van, csak a Fidesz-kormány vezette ország központi költségvetése és a fideszes vezetésű települések adósodhatnak el.
Cservenák Zoltán

2022. december 15. 15:09

Elegáns: sorra tiltja le az ellenzéki önkormányzatok hitelkérelmeit a kormány, Debrecennek viszont 10 milliárdnyi hitelt engedélyeztek

Az elmúlt 3 évben közel 14 ezer milliárd forint hiányt halmozott fel az Orbán-kormány, ennyivel növelve az államadósságot. Az adóssághalmozás miatti kritikákra általában azzal reagálnak, hogy el lehet engedni a gyeplőt, a gazdaság majd „kinövi” az adósságokat, amíg az ország adósságbesorolása és fizetőképessége rendben van, nincs probléma. Ehhez képest Orbánék mindenki mást nagyon féltenek a hitelektől. Féltik az Európai Uniót például. A keddi Magyar Közlönyből pedig az is kiderül, a következő hónapok politikai fegyvere a hitelfelvétel tiltása lehet. 

 

A HVG vette észre azt, hogy míg októberben és novemberben egy sor fideszes vezetésű település hitelfelvételi kérelmét jóváhagyta a kormány, addig az ellenzéki vezetésűekét nem.

 

A HVG 29 önkormányzatot számolt össze, nekik enged hitelt fölvenni a kormány mintegy 30 milliárd forint értékben. Budapest 32,4 milliárd forintot szeretett volna, a Budapesti Közlekedési Központ pedig 30 milliárdot. Gödöllő sem vehet föl 495 milliót óvodai korszerűsítésére. A város polgármestere Gémesi György, aki a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökeként rendszeresen kritizálja az Orbán-kormány településpolitikáját.

 

A legérdekesebb a listán Debrecen, ami 10 milliárd forintnyi hitelt vehet föl, ráadásul működésre, nem fejlesztésre. A hitelbe kapott pénzt a helyi közlekedési cég kapta volna, de azóta jelezték, nem kell nekik. Kecskemét 8 milliárdot, Győr 3,2 milliárdot vehet föl, a kormányzati engedélyt megkapták. 

 

Egyetlenként az ugyancsak fideszes Nagykanizsa kérelmét viszont elutasították, a városvezetés 673 milliót szeretett volna nem kötelező feladatokhoz ellátásához szükséges beruházásokhoz. Lehet érdemes lenne próbálkozniuk még, hátha csak adminisztrációs hiba történt.