Elég gyorsan változott az Orbán-kormány álláspontja, ma már bárhová telepíthet a NATO fegyvereket az országban

A választások alatt folyamatosan azt hangoztatta Orbán Viktor, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból. Éppen ezért még az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok áthaladását is több esetben megakadályozták. Most egy határozattal az ország egész területét NATO felvonulási területté tette.
Vass Imre

2022. június 15. 20:18

Elég gyorsan változott az Orbán-kormány álláspontja, ma már
bárhová telepíthet a NATO fegyvereket az országban

Nem meglepő módon, csendben, titokban változtatta meg álláspontját az Orbán-kormány egy nagyon fontos témában. A 180 fokos fordulat oka nem világos, a korábbi rendelkezés alig több mint három hónapja lépett hatályba.

 

Az eredeti határozat március 7-én jelent meg. Ebben a kormány arra adott engedélyt, hogy NATO-csapatok áthaladjanak Magyarország területén szárazföldi vagy légi úton. A rendeletben az is szerepelt, hogy engedélyezi fegyvereket telepítését hazánkba, igaz csak a Dunántúlra.

 

Ezt a rendeletet módosította most a kormány, azt azonban nem lehet tudni, hogy mi ennek az indoka. Egy biztos, az új határozat szerint a NATO az ország egész területére telepíthet már fegyvereket, így akár az ukrán határ mellé is. 

 

Ez pedig teljesen ellentétes az eddigi kormányszólamokkal, hogy az országnak ki kell maradnia a háborúból.