Elbújva beszélt Orbán Viktor Zalaegerszegen

A Fidesz az idén nem tart központi október 23-ai rendezvényt. Orbán Viktor egészen Zalaegerszegig ment, hogy ünnepi beszédet mondjon. A helyszínt elkerítették, oda átlagember nem tehette be a lábát.
Vass Imre

2022. október 23. 11:49

Elbújva beszélt Orbán Viktor Zalaegerszegen

A miniszterelnök a Mindszenty József egykori esztergomi érsek életét bemutató Mindszentyneum új épületének avatásán mondta el ünnepi beszédét. A helyszínre csak a meghívottakat és regisztráltakat engedét be. Az esemény előtt néhányan tiltakozni próbáltak, azonban azonnal ott termett a rendőrség.

 

 

Orbán Viktor szerint 1956 nem csak Budapestről szólt, hanem a vidékről is és éppen ezért látogatott Zalaegerszegre, ahol Deák Ferenc született, illetve itt szolgált Mindszenty József is. A miniszterelnök kiemelte, a nagy magyar katolikus egyházfők mindig prófétaként vezették a magyar népet, és ellátták az ország szellemi vezetését a politikai vezetés mellett vagy gyakran helyett. Mindszenty1956-ban utat mutatott a magyaroknak.

 

A magyar állam tartozik Mindszenty József emlékének és a zalai embereknek is, akiket előbb Trianon, majd a vasfüggöny szorított az ország peremére. – mondta Orbán Viktor, aki szerint a magyarok méltóak akarnak lenni Mindszenty örökségéhez, ezért is avatták fel ma a Mindszentyumot.

 

A miniszterelnök úgy látja 56-ban minden feltétel adott volt az erőszakmentes átmenethez, azonban „Ha a Nyugat nem árul el bennünket, 1945 után másodszor is, sikerrel járhattunk volna”. A szovjetek azonban meggondolták magukat, és 35 évre elnyomást és kommunista bábkormányt hoztak.

 

A jelenlegi helyzetre áttérve Orbán Viktor beszélt a háborúról, a nyugatot sújtó gazdasági válságról és a migrációról. Szerinte szerencse, hogy nem baloldali kormány van hatalmon, mert a nemzeti kormány képes megvédeni az országot itthon és külföldön egyaránt.

 

Ne törődjünk azokkal, akik hol az árnyékből, hol a brüsszeli magaslesről lőnek – mondta a miniszterelnök. Ugyanott fogják végezni szerinte, ahol az elődeik.

 

 „A magyarok igazságát csak a magyarok mutathatják meg a világnak, és csak a magyarok védhetik meg az igazságukat a fenyegetés ellen” – fogalmazott Orbán Viktor.

 

Magyarországot kell megvédeni, itt kell boldogulni. 1990-ben visszaszereztük a szabad és független Magyarországot, és ebből Orbán szerint „az egész világ megértheti, akárki akar a nyakunkra ülni, bukásra van ítélve.”

 

Orbán Viktor úgy látja, hogy a nemzeti kormány ereje megvan, és megvédik az országot. Magyarország mindenek felett. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok – zárta szokásos szavaival ünnepi beszédét a miniszterelnök.

Címlapon

mutasd mind