Éjszakánként a locsolófejeket is rongálják a Stefánián

Felborított, a Tiszába bedobott kukák, a Huszár Mátyás rakpartra ledobott öntöttvas padok, spriccelő szökőkutakká taposott locsolóberendezés: így rongálják éjszakánként a 2020-ban felújított Stefániát.
Halmai Dávid

2022. július 01. 19:17

Éjszakánként
a locsolófejeket is rongálják a Stefánián

„Már tavalyelőtt, a park felújítása előtt is tapasztaltuk, hogy a hulladéktárolókat felborítják és az alapjukkal együtt kirángatják a helyéről, ivókutat csavarnak ki a földből, nyilvánvalóan alkohol befolyása alatt” 

 

– számolt be a jelenlegi rongálások előzményeiről Makrai László. A Stefánia megújulásának egyik legfontosabb része a park teljes területén lefektetett automata öntözőrendszer, ami a nyári aszályos időszakban is nedvességet ad a zöldterületnek. Ezeket az éjszaka a földből kiemelkedő locsolófejeket rendszeresen megtapossák, lerugdossák, használhatatlanná teszik.

 

Ezeket a locsolófejeket csak akkor tudják így megrongálni, ha éjjelente bekapcsol az öntözőrendszer. Ekkor emelkednek ki a földből, ekkor rugdossák, tapossák ki és teszik használhatatlanná ezeket

 

„Éjjelente akár hat-hét, olykor még több locsolófej is a vandalizmus áldozatául esik, ezért naponta pótolnunk kell ezeket, különben a gyep és a növényzet elsárgul, elpusztul” 

 

– mondta Makrai László, ügyvezető-igazgató. A park teljes területén körkörösen lehelyezett szórófejeknek darabja 5-7000 forintba kerül; összesen 210 található a Stefánián. A károkozások komoly kiadásokat jelentenek a városnak, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. részéről pedig komoly munkaerő-elvonást jelent a locsolórendszer folyamatos javítása, kiegészítése, az új szórófejek üzembe helyezése több órás feladat. Ez megnehezíti azt, hogy minden környezetgondozási és karbantartási feladatot rendesen és koncentráltan elláthassanak.

 

Amit érnek, azt rongálnak azok, akik szerint ez „buli”

 

Korábban arra is volt példa, hogy az ivókutat kitépték a helyéből, de öntöttvas padokat is ledobtak a magukról megfeledkezettek a Huszár Mátyás rakpartra. A rongálások elkövetői elsősorban az éjszakánként a rakparton italozó, bulizó szegediek. A közterületi rongálások megelőzésével kapcsolatosan Makrai László elmondta, hogy minden esetben tettek feljelentést, eddig hiába.

 

A kukát is kitépték a helyéről…

 

„Minden segítséget elfogadunk, sajnos azt látjuk, hogy a rendőrség részéről kevés figyelem irányul az ügyre, bár óriási az erkölcsi és gazdasági kár. A közterület védelmében fellépő civilek sem tudnak sokat tenni, általában az ittas rongálók agresszívan lépnek fel ellenük, a rendvédelmi szervek feladata lenne megóvni a köztereket, itt, a Stefánián sokkal több károkozás történik, mint Szegeden bárhol. Több figyelmet szeretnénk kérni, akkor javulhat a helyzet!” 

 

– összegezte Makrai László.

 

Nyitóképünkön: megrongált locsolófejek a Stefániáról: mindet ki kellett cserélni, már használhatatlanok.

Vélemények

mutasd mind