Éjszakai kormányinfó: Megszűnik az üzemanyag ársapkája (frissítve)

Váratlanul kormányinfót hirdetett meg kedd éjszaka fél 11-re Gulyás Gergely. Ezen végül is nem történt meglepetés, a miniszter bejelentette, a kormány a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot. A döntés kedden 23 órakor lép életbe.
Vass Imre

2022. december 06. 23:23

Éjszakai kormányinfó: Megszűnik az üzemanyag ársapkája (frissítve)

Természetesen a kormány ismételten Brüsszelre mutogat és most sem ismerte el, hogy a kialakult helyzetért a tavaly novemberben bevezetett hatósági ár felelős elsősorban. Pedig erről már Matolcsy György is beszélt az elmúlt napokban.

 

A Mol arról tájékoztatta a kormányt, hogy import nélkül nem tudja biztosítani az ország üzemanyag-ellátását. A kormány ezért a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

A döntés már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

 

A Kormányinfón részt vett a Mol Rt. vezérigazgatója, Hernádi Zsolt is, aki szerint a benzinárstop eltörlésének hatása már rövid távon is érzékelhető lesz. Úgy látja ez egy-másfél hónapon belül megtörténik majd.

 

Hernádi Zsolt kérdésre válaszolva elmondta a Mol-kutakra vonatkozó irányadó ár a benzinnél 641 Ft/liter, a dízelnél 699 Ft/liter lesz. Ez magasabb, mint a mostani nem hatósági ár.

 

Gulyás Gergely egy másik kérdésre válaszolva azt mondta, az ársapka eltörlése emelni fogja az inflációt, és ezzel számolt is a kormány.

 

A többi más termék ársapkájára vonatkozó kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta, mindegyiknek addig van értelme, amíg azok nem vezetnek termékhiányhoz. Amennyiben nem lesz biztosítható tömegesen egy termék, akkor az ársapka értelmét veszíti – tette hozzá.

 

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a kormány kész tárgyalni bárkivel a segítségről, így a taxisokkal is. „Azonban a benzinárstop eltörlése tény, nem lesznek kivételek.” – hangsúlyozta.

 

Az RTL Híradó kérdésére Gulyás Gergely úgy válaszolt, hogy az alacsonyabb ár jó döntés volt, és azt 13 hónapon át meg is tartották. Szerinte ez siker és kár, hogy vége van ennek a sikernek.

 

Matolcsy György igen erős kormánykritikájáról is megkérdezték Gulyás Gergelyt, aki elismerte, minden árstop és piaci beavatkozás káros a döntéshozóknak. Azt is mondta, mindig mérlegelnie kell a kormánynak, hogy mivel okoznak több kárt. A családoknak akartak segíteni, ezért avatkoztak be a piacba.- tette hozzá. A miniszter szerint gazdaságpolitikai vita van a közgazdászok között, ennek része Matolcsy is.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind