Ehhez vagyunk szokva: aranyérmet nyert a Szilágyi Áron vezette férfi kardcsapat az Európa-bajnokságon

Nagy csatában 45–39-re győztek Ukrajna ellen.
Garai Szakács László

2022. június 20. 20:27

Ehhez vagyunk szokva: aranyérmet nyert
a Szilágyi Áron vezette férfi kardcsapat az Európa-bajnokságon

A magyar kvartett a nyolc között kezdte meg szereplését a negyedik versenynapon, melyen előbb a lengyel, majd az elődöntőben a francia gárdát is magabiztosan verte.

 

A magyarok a fináléban aztán alaposan megszenvedtek a világranglistán jóval hátrébb álló ukránokkal, ugyanis nem indult jól a mérkőzés, mert Szilágyi Áron és Gémesi Csanád is 5–2-re elvesztette az asszóját, így hat tussal az ellenfél vezetett. A kör befejező embere, Szatmári András azonban 9–5-re nyert Humen ellen, azaz két találatra csökkent a hátrány (13–15).

 

Az egyéniben nyolcadik helyezett Gémesi 7–3-ra lelépte Capot, ezzel megfordult az eredmény (20–18). A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi is magára talált, 5–3-ra nyerte asszóját, mivel nem zavarta meg Humen furcsa, ugrálós stílusa. Az ukránok legjobbja, Jagodka 9–4-re nyerte az asszóját Szatmári ellen, ezzel a második kör végén egy tussal megint az ukránok vezettek (29–30).

 

Gémesi két találattal volt jobb Humennél és Szatmári is Capnál, így a befejező ember, Szilágyi 40–37-es állásnál léphetett pástra. A fegyvernem klasszisa ebben az asszóban vívott a legjobban, fantasztikus találatokkal 5–2-re verte Jagodkát, majd a 45–39-es sikert és az aranyérmet örömtánccal ünnepelte meg társaival a páston.

 

A tokiói olimpián bronzérmes férfi kardcsapat legutóbb 2018-ban nyert kontinensviadalt, amelyen összességében nyolcadik diadalát aratta. Mostani sikerével pedig a törökországi küldöttség első érmét szerezte.

 

Magyarország–Ukrajna 45–39

 

elődöntő:

Magyarország–Franciaország 45–35

 

negyeddöntő:

Magyarország–Lengyelország 45–32