Egységes ellenzék: az Orbán-kormány oktatáspolitikája megbukott, az áprilisi kormányváltás után tisztességes bérük és sokkal nagyobb szakmai önállóságuk lesz a pedagógusoknak

Az ellenzéki pártok szerint a kormány is tudja, hogy az oktatáspolitika rendszerszinten rossz, ezért is nem költenek rá elég pénzt. Szolidaritásukat fejezték ki a sztrájkoló pedagógusokkal.
Kovács M. Norbert

2022. január 31. 19:08

Egységes ellenzék: az Orbán-kormány oktatáspolitikája megbukott, az áprilisi kormányváltás után tisztességes bérük és sokkal nagyobb szakmai önállóságuk lesz a pedagógusoknak

Szolidaritásukat fejezték ki ellenzéki pártok a hétfőn kétórás figyelmeztető sztrájkot tartó pedagógusokkal. A Jobbik, a Párbeszéd, Momentum, a DK, az LMP és az MSZP képviselője béremelést, a pedagógusok és a diákok leterheltségének csökkentését, önálló oktatási minisztériumot és a Klebelsberg Központ megszüntetését ígérte sajtótájékoztatón arra az esetre, ha az áprilisi országgyűlési választás után a jelenlegi ellenzék alakíthat kormányt.

 

Csányi Tamás országgyűlési képviselő, a Jobbik oktatáspolitikusa a pártok Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón történelminek nevezte a mai a napot. Szerinte nagyon sokan vettek részt a pedagógussztrájkban. Közölte, a kormányváltás után a legfontosabb feladatuk lesz a bérek fejlesztése, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy nőjön a pedagógusok társadalmi megbecsülése. Mint mondta, 

 

a következő parlamenti ciklusban 50 százalékos béremelést terveznek nemcsak a tanároknak, hanem az oktatást segítőknek is. A kínzó pedagógushiány megoldását bérlakásprogrammal segítenék.

 

Erőss Gábor, a Párbeszéd józsefvárosi alpolgármestere arról beszélt, hogy 

 

2022 áprilisa után megszüntetik a Klebelsberg Központot, a tankerületeket, amik gúzsba kötik az iskolákat. Vissza fogják adni a helyi közösségeknek az önrendelkezés jogát, de figyelnek arra, hogy érvényesüljenek például az esélyegyenlőség szempontjai is a közoktatásban.

 

 

Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja szerint 

 

ahhoz, hogy visszaállítsák a pedagóguspálya megbecsültségét, nem elég az anyagi feltételeket rendezni, a pedagógusok szakmai önállóságát is vissza kell állítani. A túlzsúfolt, ideológiailag meghatározott kerettantervek helyett választható mintatanterveket kell biztosítani az iskoláknak. A pedagógusoknak nagyobb teret kell adni a saját szakmai elképzeléseik megvalósításához, hogy úgy oktathassák a diákjaikat, ahogy szerintük a legjobb. 

 

Tóth Endrével nemrég interjút készítettünk, ez itt olvasható:

 

 

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese arra szólította fel az Orbán-kormányt, hogy 

 

fejezze be a tiltakozó pedagógusokkal szembeni fenyegetéseket, a listázást, fejezze be azt a gyakorlatot, hogy ellenségként kezeli azokat, akik felszólalnak saját szakmájukért. 

 

Véleménye szerint aki nem becsüli meg a pedagógusokat, az nem becsüli meg a diákokat, a szülőket és ennek az országnak a jövőjét. Közölte, olyan oktatási minisztériumot szeretnének, ami a gyerekek és az ország érdekében működik és „nem egy ostoba kormány oktatást tönkre tevő politikáját képviseli”.

 

Hohn Krisztina, az LMP frakcióvezető-helyettese azt mondta, csökkenteni fogják a pedagógusok és a diákok leterheltségét, és szerinte 

 

nagyobb hangsúlyt kell fektetni az iskolán belüli erőszak csökkentésére, de ezt nem „börtönőrök” kivezénylésével kell megoldani, hanem a szociális munkások, pszichológusok számának növelésével.

 

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke szerint ha a kormány betartja az ígéreteit, kevesebb lenne ma a gond. Szerinte a kormány megszegte azt az ígéretét, hogy több munkát kér a pedagógusoktól, de ezért több bért is fizet. A volt oktatási miniszter szerint 

 

a kabinet azért nem tartotta be az ígéretét, mert „a pénzügyi vezetés” rájött, hogy amit az oktatás területén csináltak, rendszerszerűen rossz, és egyszerűen nem akart sok pénzt beleönteni az elrontott rendszerbe.

 

Hiller szerint a tíz évvel ezelőtt elfogadott köznevelési törvény megbukott, és csak ártott a diáknak, a pedagógusnak és az egész országnak. Változásra, kormány- és rendszerváltásra van szükség, hogy jobb legyen a diáknak, a pedagógusnak és az egész országnak.

 

A teljes sajtótájékoztatót itt lehet megnézni: