Lakásvásárlásnál kiemelt szempont lett az alacsony rezsiköltség

Az energiaárak emelkedése az ingatlanpiacra is hatással volt. Egyre jobban előtérbe kerülnek a szigetelt, a panelprogramban részt vett lakások. Sőt vannak olyanok, akik már az ingatlan tájolását és az épületen belüli elhelyezkedését is nézik.
Vass Imre

2022. szeptember 13. 16:18

Lakásvásárlásnál kiemelt szempont lett az alacsony rezsiköltség

Az ilyen felújított panelházakban található lakások egyre népszerűbbek, hisz a panelprogram miatt szigeteltek, így kevesebb energia kell a hűtésükhöz vagy fűtésükhöz.  Mostanában nem azt nézik az ingatlanvásárlók, hogy melyik divatos városrészben van a kiszemelt lakás vagy ház, hanem azt, hogy mennyire korszerű.

 

Göröncséri Hajnalka ingatlanszakértő elmondta, a vevők eddig is nagyon odafigyeltek arra, hogy mit vásárolnak. Megnézték az energetikai tanúsítványt, a rezsiköltségeket, a szigetelést. Az elmúlt egy hónapban ezek a tényezők még hangsúlyosabban kerültek elő. A vásárlók kifejezetten azokat a lakásokat keresik, amelyek újabb építésűek, jobbak a nyílászárói, hőszigeteltek. 

 

A panellakásoknál pedig fontos szempont, hogy részt vett-e az ingatlan a panelrekonstrukciós programban. Hozzátette, most inkább azok az ingatlanok vannak a piacon, amelyektől azért próbálnak megszabadulni a tulajdonosok, mert drágábbak a fenntartási költségei.

 

Szegeden a panellakások négyzetméter ára most 500 és 700 ezer forint között mozog. A legnépszerűbbek azok, amelyek a 2000-es években részt vettek a panelrekonstrukcióban. Ezekben már új a nyílászáró és szigeteltek a falak. 

 

Szegeden, országos viszonylatban is nagyon sikeres volt a panel program 2002 és 2009 között. Erre az önkormányzat 5,5 milliárd forintot fordított saját forrásból.

 

Tóth Károly önkormányzati képviselő elmondta, a programban a költségek három részre osztódtak, a tulajdonosok, az önkormányzat és az állam egyenlő részben fizette a felújítást. Szegeden 7 év alatt a panellakások közel 75 százaléka, több mint 20 ezer lakást újítottak fel. Ennek keretében szigetelték a tetőket, a homlokzatot, valamint új, korszerű nyílászárókat építettek be. 

 

Sajnálatos módon ezt a programot a Fidesz kormány 2010-ben leállította – mondta a képviselő. 

 

Néhány napja a vásárlók azt is nézik, hogy  az adott ingatlan távfűtéses legyen, mivel a távhő ára egyelőre nem drágul. Legalább is Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi kormányinfón ezt mondta.

 

Szegeden azonban nem csak a kormány ígéretétől függ a távhő ára, hisz a városban kiépül Reykjavík után Európa második legnagyobb zöld, a föld alatti termálvíz hőjét használó távhőszolgáltató rendszer. Amikor teljesen befejeződik a program, 28 ezer lakásnak és ötszáz intézménynek biztosítja majd a meleget az így kiépült geotermikus rendszer.