Egyre többen éheznek is a háború sújtotta területeken

Hírek az orosz–ukrán háborúból 2022. április 16-án délelőtt.
Garai Szakács László

2022. április 16. 11:10

Egyre többen éheznek is a háború
sújtotta területeken

Hadiüzemeket rakétáztak az oroszok, sikerrel

Az orosz védelmi miniszter szerint egy harci járműveket gyártó üzemet és egy katonaijármű-javítót találtak el nagy hatótávolságú precíziós fegyvereikkel. Izjum közelében egy ukrán harci repülőt is kilőttek.

 

Noha elvonultak az ukrán főváros közeléből, továbbra is lövik az oroszok Kijevet

Vitalij Klicsko polgármester ismét türelemre intette a hazatérni vágyó ukránokat. Az orosz csapatok korábban már elvonultak a főváros térségéből, de csütörtök éjjel is rakétákkal lőttek egy fegyverraktárat.

 

Zelenszkij meg van győződve az orosz vegyifegyver-használatról

Az ukrán elnök a CNN-nek adott interjújában beszélt arról, hogy Oroszország igenis használhat vegyi fegyvereket is a háborúban, „mert az emberélet semmit sem jelent számukra”.

 

Az éhínséggel is harcolni kell

Az ENSZ Világélelmezési Programja a háború kezdete óta 1,4 millió ukránnak adott élelmiszert, de áprilisban még 2,3 millió emberhez kellene eljutniuk, miközben az ostromlott Mariupolba és Mikolajivba egyáltalán nem engedik be őket az oroszok. Számítások szerint Ukrajnában 1,5 millióan nem jutnak folyóvízhez, és további 4,5 millió embert fenyeget ez a veszély a vezetékek megrongálódása miatt.

 

ORFK: több mint 12 ezren érkeztek pénteken Ukrajnából

Magyarország területére pénteken az ukrán–magyar határszakaszon 7045 ember lépett be, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 5251-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. A beléptetettek közül a rendőrség 561 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte a police.hu oldalon, hogy pénteken 768 menekültet, köztük 287 gyermeket fogadtak a fővárosban. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 36 ember, köztük 25 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

 

A BRFK a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. A rendőrök folyamatos kapcsolatot tartanak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.