Egyre több magyar vándorol ki Ausztriába

Az osztrák statisztikai hivatal előzetes adataiból kiderült, január elsején 82 732 magyar állampolgár élt életvitelszerűen Ausztriában. Ez a 2018-as adatokhoz képest 5600 fős emelkedést jelent.

2019. május 14. 11:27

Egyre több magyar vándorol ki Ausztriába

A növekedés üteme lassult az előző évekhez képest, hisz például 2014-16 között több mint 8000 fő vándorolt ki Ausztriába.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a több mint 80 ezer magyar életvitelszerűen él Ausztriában, és minden bizonnyal ennél sokkal többen dolgoznak az országban, hiszen több tízezren lehetnek azok is, akik ingáznak vagy nincs bejelentett lakcímük Ausztriában.

Más országból is hasonló adatok érkeznek, mindenhová sok magyar vándorol ki. Németországban szintén 5000 fő körül volt a növekedés tavaly. Ott hivatalosan már több mint 212 ezer magyar él.

Ráadásul demográfiai szempontból kifejezetten hátrányos, hogy sosem született annyi magyar gyermek Németországban, mint 2018-ban, egy év alatt több mint 1800 újszülöttet regisztráltak.

Az angliai adatok még nem ismertek, azokat május végén közlik majd. Az biztos, hogy a hivatalos 100 ezer körüli szám alulbecsült, ennél sokkal többen élnek a szigetországban. Az angliai kivándorlást a Brexit is jelentősen befolyásolhatja, az átfogó adatok szerint egyre kevesebb kelet-európai megy az Egyesült Királyságba részben éppen az EU-ból való kilépés miatt.