Duplájára nőtt a külföldi vásárlók aránya a magyar lakáspiacon

Arányuk leginkább a dél-dunántúli és a nyugat-dunántúli régiókban nőtt meg, de a legtöbb külföldi vásárlót a pesti belső kerületek vonzzák.
Kékes Viktória

2023. május 23. 11:57

Duplájára nőtt a külföldi vásárlók aránya a magyar lakáspiacon

Egyre nagyobb arányban vásárolnak hazai lakóingatlanokat külföldi állampolgárok: a tavalyi utolsó negyedévben már a lakáspiaci tranzakciók 6,4 százaléka mögött nem magyar vevők álltak. Arányuk 2021 elején még csak feleekkora volt – írja a Népszava a Magyar Nemzeti Bank hétfőn bemutatott Lakáspiaci jelentése alapján. 

 

A külföldi vevők 27 százaléka Németországból érkezett, 14 százalékuk szlovák, 10 százalékuk román, 9 százalékuk kínai, 6 százalékuk osztrák, 5 százalékuk holland állampolgár volt. A jegybanki jelentés szerint a folyamatban jelentős szerepet játszott a forint leértékelődése, amely 2022-ben kedvező vásárlási lehetőséget biztosíthatott a külföldi, valamint devizában megtakarító vevőknek.

 

Mindez azonban nem azt jelenti, hogy több külföldi vett volna ingatlant, mint eddig, csupán az arányuk nőtt. A magyarok ugyanis kevesebb lakást és házat tudtak megvenni. Ennek oka pedig a magas ingatlanárakban és a hitelből történő vásárlás nehezebbé válásában keresendő.

 

Jó hír, hogy az adásvételek számának csökkenése az árakra is hatott: tavaly év végén már esni kezdtek. Míg országos átlagban éves szinten még 10,6 százalékos drágulást mért az MNB, addig az utolsó negyedévben már 3,6 százalékos csökkenést.