Egyre több árstopos termék hiánycikk

Az agrárminiszter szerint ez a vásárlók hibája.
Kékes Viktória

2022. december 01. 10:04

Egyre több árstopos termék hiánycikk

Egyre több boltban okoz gondot a hatósági áras termékek, így például a cukor, a tej, vagy az olaj beszerzése, ugyanis csak sokkal drágábban tudják megvenni azokat, mint amennyiért eladhatják a vásárlóknak.

 

Nagy Krisztina, egy pécsi élelmiszerbolt üzletvezetője az RTL Híradónak azt mondta:

 

„Nekünk így is elég nagy ráfizetés. Nemcsak a cukor, az összes többi ilyen termék”.

 

Nagy István agrárminiszter szerint ez a mi, vagyis a vásárlók hibája, mivel „bespájzoltunk” a hatósági áras termékekből, ezért nincs belőle elegendő a boltok polcain. Az Inforádióban a miniszter arról is beszélt, hogy az ársapkák valamikor a jövő év második feléig maradhatnak, illetve hogy a magyarországi rekord élelmiszer-áremelkedés oka a korábbi olcsóság.

 

Nagy szavait sajnos nem nehéz megcáfolni. A valóságban Magyarországon drágultak a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, olyannyira, hogy már a világ legdrágább országát, Finnországot is lekörözzük. De gyakorlatilag teljesen mindegy, melyik európai fővárost nézzük: Bécsben, Pozsonyban, Varsóban, de Londonban is olcsóbb bevásárolni, mint Budapesten. Ez már csak azért is különösen szomorú, mert a fizetések viszont jócskán meghaladják az ittenieket, a minimálbér például a legalacsonyabb a régióban.