Egyre több a koronavírus-fertőzött, de kórházba csak kevesen kerülnek

Köhögés, orrfolyás, tüsszögés, fáradtság és fejfájás most a jellemző tünetek.
Kovács M. Norbert

2022. augusztus 02. 11:05

Egyre több a koronavírus-fertőzött, de kórházba csak kevesen kerülnek

Egyre több a fertőzött, de kórházba csak kevesen kerülnek koronavírus miatt, általában néhány nap alatt túl lehet jutni a betegségen, mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 keddi műsorában. Szlávik János hozzátette: ez annak köszönhető, hogy aránylag sok embert beoltottak.

 

Szlávik szerint a múlt héten 14 ezer új fertőzöttet regisztráltak, de az oltások a legújabb koronavírus-variánsok esetén is segítenek a kórház elkerülésében. A koronavírus új variánsa – BA4-es, BA5-ös – valószínűleg átveszi az omikron helyét, de úgy tűnik, az oltottakra kevésbé veszélyes, mint az oltatlanokra, viszont azok is megfertőződhetnek, akik korábban omikronnal fertőződtek.

 

Mint mondta, szinte minden új alvariánsnak kicsit különböznek a tünetei az előzőektől. A BA4-es, BA5-ös legjellemzőbb tünetei: köhögés, orrfolyás, tüsszögés, fáradtság és fejfájás. Hozzátette: aki náthás, mindenképpen gondoljon arra, hogy megfertőződött, és ha elmegy egy tesztre, illetve otthon marad hét napig, nemcsak saját magát, hanem másokat is megvédheti.

 

Kitért arra is, hogy sok a gyerek a fertőzöttek között, és a gyerekeknél is nagyon hasonló tüneteket okoz az új alvariáns. Esetükben, ha ritkábban is, előfordulnak poszt-covid tünetek. Lehet ez tanulási nehézség, fáradtság, elhúzódó köhögés – magyarázta Szlávik János.

Vélemények

mutasd mind