Egyre nagyobb bajban az ország, ezt is jelzi a forint zuhanása

Rosszul kezdődött a mai nap a forint számára, jelentősen gyengült. A magyar fizetőeszköz mélyrepülése az euró árát 419 forint fölé, a dollárért 434 forint fölé vitte az első két két órában. Az új rekordok: 419,126 forintos euró és 434,563 forintos dollár.
Vass Imre

2022. szeptember 29. 10:48

Egyre nagyobb bajban az ország, ezt is jelzi a forint
zuhanása

Sajnos egyre több jel mutat arra, hogy Magyarország eléggé sebezhető. Nálunk már jóval magasabb az alapkamat, mint a környező országokban, mégis a forintot adják el a leginkább a befektetők. Gond van a külkereskedelmi mérleggel, a folyó fizetési mérleggel, apadnak a devizatartalékok, és a kormány folyamatos pániklépésekkel (évközi adóváltoztatás, extraprofitadó, ugyanakkor negatív hatású ársapka) táplálja a forint elleni támadásokat.

 

Buró Szilárd, az Equilor Zrt. elemzője a Telexnek elmondta, rövid távon mindenki az élet forrására vár. Ez ebben az esetben valóban forrás, csak éppen „uniós”. Ha lenne megállapodás, gyorsan erősödhetne a forint.

 

A jegybank keddi bejelentése is aggaszthatja a piacokat. Eddig az MNB fő fegyvere a kamatemelés volt, ezt most „letette”, október elejétől más intézkedéseket fog bevezetni, de ezekről nem tudhatjuk, csak remélhetjük, hogy elérik a céljukat.

 

Elemzők szerint a kormány kifizetési stopja is olaj volt a tűzre.

Államcsődközeli helyzet ugyanakkor egyáltalán nincsen, a magyar állam tudja finanszírozni a rövid távú adósságait, de kritikus a helyzet. Októberben például rekordmagas lesz a gázszámla (ezúttal nem a lakosságra, hanem a nemzetre gondolunk), de a cégek nyereségét is felemésztheti ennek átgyűrűző hatása.

 

A kormányzat természetesen azt soha nem fogja belátni, de a Brüsszellel vívott örök csata, az állandó „izmozás” vége egy olyan helyzet lett, hogy az uniós források hiánya és a magas energiaszámla miatt az ország devizahelyzete, vagyis mind a tartalékok állapota, mind az árfolyam zuhanása nagyon kritikus lett.

 

Forrás: Telex

 

Vélemények

mutasd mind