Egyre nagyobb bajba kerülnek a kisebb pékségek

A szakmai szövetség szerint jelentős részük akár be is zárhat, annyira megemelkedtek az energia és az alapanyag árak. Van olyan, ami néhány hónap alatt a duplájára nőtt. A szektorban teljes a kétségbeesés.
Vass Imre

2022. május 11. 18:41

Egyre nagyobb bajba kerülnek a kisebb pékségek

Az elmúlt időszakban brutálisan megemelkedtek a költségek, az energia árak mellett az alapanyag árak is napról-napra növekednek. Például a vaj ára duplájára nőtt az év eleje óta. A Mórahalmon és Ásotthalmon is működő Varga Pékség tulajdonosa Varga Ferenc jelenleg a túlélésre játszik.

 

Elmondta, olyan helyzetben vannak, mint fennállásuk óta, azaz közel 25 éve soha. Az első negyedévük veszteséges volt és nem tudják, mi lesz a következő időszakban. 

 

A tulajdonos kiemelte, lassan a különféle alapanyagok napi árassá válnak, és minden nap emelkednek. Jelenleg októberig van szerződésük az energia árára, utána el sem tudják képzelni, mi lesz.

 

Hozzátette a cég fennállásának legnehezebb időszakát élik át. Folyamatosan próbálják kezelni a kialakult helyzetet, az áremelkedés egyrészét kénytelenek áthárítani a fogyasztókra, de ez sem mehet szerinte a végtelenségig. Próbálják a munkafolyamatokat racionalizálni, de nem szívesen küldene el embert.

 

Egy maroslelei pékség tulajdonosa, Vida-Szűcs János szintén a magas energiaköltségekre panaszkodott a Szeged Televízió Híradójában és nem tudja, miként tudja kitermelni a költségeit. Elmondta, az év elején még 35 forintot kellett fizetnie egy kilowatt áramért, ez mára már 65 forint. Így a 600 ezer forintos villanyszámla helyett legutóbb több mint egymillió forintosat kaptak. „Ott tartunk, hogy be kell zárni az üzemet, mert nem tudjuk kitermelni a költségeket” – tette hozzá.

 

A Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József szerint a jelenleg Magyarországon működő 900 pékség egy része nem éli túl ezt a helyzetet. 

 

Úgy látja, azok a kis üzemek vannak veszélyben, ahol nem igazán tudják a megemelkedett előállítási költségeket áthárítani a vásárlókra, valamint azok, amelyek nem tőkeerősek és eddig is gyengébb eredményekkel működtek.

Az elnök szerint a kisebb pékségeknek csak akkor van esélye talpon maradni, akik át tudják alakítani kínálatukat és inkább a magasabb vevői igényeket kielégítő, minőségi termékeket állítanak majd elő, amit a vásárlók egy része még mindig meg tud fizetni.