Egyre kevesebben jelentkeznek rendőrnek

Jelentős munkaerőhiánnyal küzd a rendőrség, kevés az új jelentkező, és emellett sokan el is hagyják a pályát. Az is óriási problémát jelent, hogy a rendőrjárőri szakképesítésre jelentkezők száma az elmúlt 5 évben a felére csökkent. Pedig lassan már olyan alacsonyak a követelmények, hogy bárki jelentkezhet.
Vass Imre

2022. július 04. 16:14

Egyre kevesebben jelentkeznek rendőrnek

A rendőrségi statisztikák azt mutatják, 2017 és 2019 között 74 százalékkal csökkent a rendészeti szakközépiskolai képzést elkezdő tanulók száma – írja a Népszava. Ráadásul, az iskolarendszeren kívüli járőrképzés nem is ad normális rendőrvégzettséget. Aki hosszútávra tervez, annak az előrelépés érdekében vissza kell ülnie az iskolapadba.

 

Gál Sándor, a Független Rendőrszakszervezet tanintézet vezetője elmondta egyre kevesebb jelentkező felel meg a követelményeknek, hiába csökkentették a követelményrendszert. Hozzátette, az újonnan végzettek közül is sokan leszerelek, amikor szembesülnek a mindennapi problémákkal, nehézségekkel a rendőrségen.

 

Orgovány Zoltán, az Független Rendőr szakszervezet Dél-dunántúli területi elnöke a Népszavának azt nyilatkozta, hogy igenis komoly problémát okoz az állomány csökkenése. Kiemelte, a túlórák és jelentős leterheltség mellett, a kezdő rendőri a pótlékokkal együtt is csak nettó 250 ezer körüli összeget kap kézhez, és ez is sokakat elriaszt a pályától