Egyre kétségbeesettebbek az orosz csapatok Ukrajnában a brit titkosszolgálat szerint, eközben foglyok legyilkolását kéri az orosz nagykövetség

Ezt Richard Moore, a brit MI6 hírszerző ügynökség vezetője szombaton a Twitteren.
Cservenák Zoltán

2022. július 30. 21:23

Egyre kétségbeesettebbek az orosz csapatok Ukrajnában a brit titkosszolgálat szerint, eközben foglyok legyilkolását kéri az orosz nagykövetség

Ukrán tisztviselők elítélték Oroszország nagy-britanniai nagykövetségének felhívását, miszerint az Azov-ezred, tehát a mariupoli Azovsztal-acélüzemben sokáig harcoló katonákat végezzék ki. 

Az ukránok szerint az orosz nagykövetség megsértette a „gyűlöletkeltő magatartásra” vonatkozó szabályokat. Andrij Jermak, az ukrán elnökség hivatalának vezetője szombaton a Telegramon így reagált: 

 

„Oroszország terrorista állam. A 21. században csak a vadak és a terroristák beszélhetnek diplomáciai szinten arról, hogy az emberek megérdemlik, hogy akasztással végezzék ki őket. Oroszország a terrorizmus állami támogatója. Milyen bizonyítékokra van még szükség?”

 

Harkivben iskolát is szétlőttek

Az ukrajnai frontvonalon megújított orosz támadások következtében egy ember meghalt az ország déli részén, és Harkivban egy iskolát is találatok értek. A déli Mikolajiv város polgármestere azt mondta, hogy egy ember meghalt, amikor egyik éjszaka rakéták csaptak be két lakónegyedbe – jelentette az AFP. Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivben egy S-300-as föld-levegő rendszer rakétái megsemmisítették egy oktatási létesítmény egy részét – közölték a helyi hatóságok.

 

Herszonban folytatódnak a harcok

Az ukrán hadsereg közölte, hogy rengeteg orosz katonát öltek meg, és két lőszerraktárat semmisítettek meg a Herszon régióban zajló harcok során. Az itteni küzdelem létfontosságú, ezen áll vagy bukik a Kijev újabb támadása és az orosz csapatok utánpótlásának is fontos útvonala ez.

 

A Reuters jelenti, hogy az ukrán hadsereg déli parancsnoksága szerint megszakadt a Dnyipro folyón át Herszon felé tartó vasúti forgalom, nehezíti az orosz erők utánpótlását a folyótól nyugatra a megszállt Krím-félszigetről és a keleti egységekből.

 

Orosz katonai szóvivő: ukrán hadifoglyok börtönét érte ukrán rakétatámadás

Célzott rakétatámadást hajtottak végre ukrán fegyveres erők amerikai HIMARS-sorozatvetővel egy, a donyecki szakadár régióban lévő börtön ellen, ahol ukrán hadifoglyokat tartanak fogva, akik közül negyvenen életüket vesztették, mintegy 75-an pedig megsebesültek – jelentette ki pénteken Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
 

Konasenkov szerint a „provokációt” azért hajtották végre, hogy ráijesszenek az ukrán katonákra, akik egyre nagyobb számban adják meg magukat. Danyiil Bezszonov, a szakadár Donyecki Népköztársaság tájékoztatási miniszterhelyettese 130-ra tette a sebesültek számát. A helyi hatóságok délután azt közölték, hogy a halottak száma 53-ra emelkedett, a sérültek száma pedig 75.
 

A Donyeck és Volnovaha közötti Jelenivkában őrzött foglyok egy része korábban a Moszkva által nácinak minősített Azov-ezredben szolgált.
 

Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva a támadást azzal hozta összefüggésbe, hogy az Azov több volt tagja terhelő tanúvallomást tett a jelenlegi ukrán kurzusra és vezetésre. A videóra vett vallomások egy része nyilvánosságra került az orosz médiában.
 

Pusilin azt mondta, hogy a jelenivkai 120. számú javító kolóniában a támadás idején 193-an voltak. Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított.
 

Címlapon

mutasd mind