Egyre jobban elszállnak a lakásárak: Szegeden is félmillió körül indul egy négyzetméter

Hét év alatt, 2015 óta az új építésű lakások ára nagyjából megduplázódott. Idén pedig újabb lendületet vett az áremelkedés: a KSH lakásárindexe szerint éves szinten 20 és fél százalékkal nőttek az országos lakásárak.
Rafai Gábor

2022. augusztus 04. 17:44

Egyre jobban
elszállnak a lakásárak: Szegeden is félmillió körül indul egy négyzetméter

A Magyar Nemzeti Bank szerdán kiadott Lakáspiaci jelentése szerint egyetlen év alatt 21,4 százalékkal emelkedtek országos átlagban a lakások árai: miközben egy évvel korábban, 2020 végén még csak 8,9 százalékos volt az éves drágulási ütem.

 

Az árak elsősorban vidéken szálltak el: míg Budapesten 11,3 százalékkal, addig a vidéki városokban 25 – Szegeden 22,2 százalékkal – kerültek többe a lakások és házak tavaly év végén, mint 2020 decemberében.

 

Mindez az MNB becslése szerint egyben azt is jelenti, hogy tavaly év végén átlagosan mintegy 18 százalékkal magasabb áron cseréltek gazdát a lakóingatlanok, mint amit a reálgazdasági mutatók – például a béremelkedések üteme – indokoltak volna. Ezzel korábban soha nem látott szintre emelkedett a lakások túlértékeltsége.

 

Az árak növekedése ráadásul az idei évben tovább folytatódott, mert az emelkedő infláció és a növekvő kamatkörnyezet miatt sokan előre hozták a tervezett lakásvásárlást, ami ismét csak felfelé hajtotta az árakat.

 

Átlagos négyzetméterárak a KSH szerint:
 

  • Debrecen 566 ezer
  • Győr 539 ezer
  • Szeged 484 ezer
  • Pécs 413 ezer
  • Miskolc 322 ezer forint.

 

Az előzetes ingatlanközvetítői adatok alapján az idei első negyedévben újabb rekordnak számító, 25,3 százalékos éves ugrással folytatódott a drágulás országos átlagban, vidéken pedig 28 százalékkal lőttek ki az árak. 

 

Az MNB jelentése arra is felhívja a figyelmet, hogy tavaly az Európai Unióban Magyarországon nőttek a legnagyobb mértékben – közel 16 százalékkal – a lakásépítési költségek. A munkaerő 10, az építőipari alapanyag 21 százalékkal drágult tavaly – ezek pedig az idei évre további drasztikus áremelkedést vetítenek előre a lakásárakban.

Már a viszonylag jobban keresőknek is vágyálom a saját ingatlan (fotók: Iványi Aurél)

Panel vagy tégla: mindenért mélyen zsebbe kell nyúlni!

Szegeden jelenleg 1677 lakást kínálnak eladásra az Ingatlan.com oldalon. 

 

A legolcsóbb négyzetméteráron kínált ingatlan egy északvárosi lakás, aminek négyzetméteréért 248 ezer 529 forintot kell kifizetnie a leendő vevőnek. 

 

A legdrágábban pedig egy Sóhordó utcai háromszobás lakás hirdetnek, 1 millió 354 ezer 167 forintot kell kicsengetnie minden egyes négyzetméterért annak, aki be szeretne költözni. 

 

Aki úgy dönt, megelégszik egy használt panellakással, annak is mélyen zsebbe kell nyúlnia: egy 52 négyzetméteres, kétszobás lakásért 25-30 millió forintot is elkérnek. Egy felújított 2 és fél szobást 35 millió 590 ezer forintért találtunk a hirdetések között a Kereszttöltés utcában – egy tízemeletes épület zárószintjén.