Egymillió lakást és házat szigetelnének le Magyarországon 2030-ig 

A Virtuális Erőmű Program szakértői szerint a 2030-as magyar klímacélok teljesítéséhez elengedhetetlen a korszerűtlen lakóingatlanok energetikai modernizálása. A programban célja, hogy 2021 és 2030 között egymillió lakossági ingatlan épületenergetikai fejlesztése valósulhasson meg.

2020. október 14. 20:30

Egymillió lakást és házat szigetelnének le Magyarországon 2030-ig 

A tíz éve működő Virtuális Erőmű Program közleménye szerint a kezdeményezés 627 megawatt megtermelt energiával Magyarország negyedik legnagyobb erőművének tekinthető, a program keretében auditált energetikai beruházásokkal 2,17 millió tonna széndioxidkibocsátás-csökkentést értek el.

A program megtakarításainak többségét eddig nagyvállalatok, a főváros és nagyobb városok, valamint intézmények adták, a kis- és középvállalkozások csak 20, a lakosság pedig csak 10 százalékát. Mostantól a klímacélok teljesíthetősége érdekében elsősorban a lakosságra és a kkv-kra helyezik a hangsúlyt.

Magyarország az üvegházhatású gázkibocsátást az 1990-es érték 40 százalékára kívánja csökkenteni 2030-ra, ami 4,7 millió tonna széndioxidkibocsátás-csökkentés elérését feltételezi a következő évtizedben. A magyar klímacélok teljesítése elérhetetlen a kibocsátás 40 százalékáért felelős lakóingatlan-állomány energetikai korszerűsítése nélkül – idézi a közlemény Molnár Ferencet, a Virtuális Erőmű Program vezetőjét.

A felmérések alapján a 2,7 millió hazai lakóépület csaknem 60 százaléka szorulna komplex felújításra.

A Virtuális Erőmű Program 2021-től olyan digitális szolgáltatást indít a lakosság számára, ami az épületenergetikai fejlesztési lehetőségeket és az azokhoz kapható piaci, valamint állami támogatásokat egyablakos rendszerben teszi elérhetővé.

Az épületenergetikai fejlesztésekhez egy olyan finanszírozási modellt is felépítettek a szakemberek, amiben önerő nélkül vagy minimális önrésszel, teljesen bizományos rendszerben korszerűsíthessék az ingatlant. Ennek keretében a beruházó megbízásából a bizományos teljes körűen járhat el a felújítás mielőbbi megvalósulása érdekében a műszaki tartalom kidolgozásától a finanszírozáson és a szerződések megkötésén át egészen a kivitelezésig.

A program 2021-ben 25 ezer, 2022-ben 75 ezer, 2023 és 2030 között évi százezer háztartás energetikai felújításának támogatását tűzte ki célul, együttműködésben az MNB és a kormány új lakossági ingatlanfejlesztési zöld programjaival. Emellett 2021 és 2023 között a megyei és önkormányzati szövetségekkel, valamint a vállalkozói kamarákkal együttműködésben háromezer települést és 50 ezer kis- és középvállalkozást léptetnének be a Virtuális Erőmű Programba.

Várakozásaik szerint az erőmű kapacitása 2023-ra megduplázódik, és továbbra is az a céljuk, hogy 2030-ra a paksi után Magyarország második legnagyobb erőműve virtuális legyen.

Az idén teljesen megújult program már nem csak az átfogó fenntarthatósági szemléletformálásra, a legjobb gyakorlatok díjazására és bemutatására törekszik, hanem segít megvalósítani is az energetikai fejlesztéseket. Idén a VEP és partnerei mintegy 10 milliárd forint értékben dolgoztak ki fenntarthatósági és energiahatékonysági projekteket, valamint segítették támogatási forráshoz a vállalatokat és az önkormányzatokat.

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: Varga György/MTI)